Wetenschap24 dec '20 13:24

Galapagos werkt aan volgende blockbuster

Auteur: BNR Webredactie

De ster van Galapagos rees tot grote hoogte en met het reumamiddel Filgotinib moest het farmabedrijf een klapper maken. Maar het medicijn mag de Amerikaanse markt niet op. 'Het was onverwacht', zegt topman Onno van de Stolpe van Galapagos dat in 2022 een nieuwe blockbuster voorspelt.

Onno van de Stolpe
Onno van de Stolpe ( ANP XTRA Lex van Lieshout)

Beluister ook | CEO Galapagos hoopt op positief oordeel toezichthouder nieuw reumamedicijn

Alleen lage dosering

De Amerikaanse toezichthouder wilde alleen met de lage dosering van Filgotinib de markt op. Volgens Van de Stolpe was dit te weinig winstgevend voor Gilead. 'Dat heeft een enorme economische impact gehad. Sturen op lagere dosering is moeilijk concurreren. We hebben wel geprobeerd ze op andere gedachten te brengen, maar er zat geen enkele beweging in. Gilead wilde niet naar een lage dosering, ze zitten niet in de reumatologie, die kosten zijn te hoog.'

Beluister ook | Onno van de Stolpe Galapagos

Gilead beslist

Gevraagd of hij teleurgesteld is in Gilead zegt Van de Stolpe dat Gilead de rechten heeft gekocht. 'Het is hun recht om te bepalen of ze wel of niet de markt op gaan. Galapagos mocht het wel zelf doen, maar dat kunnen we niet een-twee-drie.' Galapagos heeft wel gekeken of ze het niet aan een andere partij kon licenceren, maar dat lag moeilijk voor Gilead, Filgotinib heeft immers ook nog twee andere, niet-reumatische, toepassingen.

Beluister ook | Forse domper voor reuma-medicijn Galapagos

Dramatisch voor belegger

Van de Stolpe noemt de afwijzing van Filgotinib door de FDA jammer voor Galapagos, maar dramatisch voor beleggers die de koers meer dan 60 procent zagen kelderen. De CEO zegt dat het nog wel even zal duren voordat dat vertrouwen weer terug is, maar heeft alle vertrouwen in een volgend medicijn Ziritaxes, tegen ideopathische longfybrose. 'Dat gaat uitlezen in 2022 en is een potentiële blockbuster. Daar is geen goede behandeling tegen, de levensverwachting is vier jaar. Als we een middel hebben is dat prachtig.' Van de Stolpe vindt het daarna tijd om het stokje door te geven.

Beluister ook | Galapagos, geen medicijn, wel een 8,4


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen