Wetenschap6 jan '21 13:19Aangepast op 6 jan '21 15:24

Coronavaccin Moderna krijgt groen licht van EMA

Auteur: BNR Webredactie

Eigenlijk zou het maandag al gebeuren, maar vandaag is het coronavaccin van Moderna alsnog goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Als de Europese Commissie het zwaarwegende advies volgt, mag het middel binnenkort worden toegediend in Nederland en de andere EU-lidstaten. De eerste (beperkte) levering van het Moderna-vaccin in Nederland is waarschijnlijk volgende week.

Dat er maandag nog geen goedkeuring kwam, had onder meer te maken met een gebrek aan informatie, zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog aan het LUMC in Leiden. 'Er schijnt dat er nog informatie ontbrak, die hebben ze nog opgevraagd en daar wordt naar gekeken. Dat was blijkbaar het laatste sluitstuk dat ze nog nodig hadden.' Tussen het vaccin van Moderna en dat van het al goedgekeurde Pfizer-BioNTech verschilt ook maar weinig.

'Logistiek beter'

Beide vaccins zijn gebaseerd op de RNA-technologie. 'In de basis lijkt het op elkaar. Moderna heeft alleen een manier gevonden om dat RNA stabieler te maken en het vaccin hoeft maar op -20 graden Celsius bewaard te worden', zegt Kikkert. Het vaccin van Pfizer moet op maximaal -70 graden bewaard worden. 'Logistiek is het eenvoudiger.' Ook voor het vaccin van Moderna zijn er twee inentingen nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus.

Het vaccin van Moderna is voor 94,1 procent werkzaam om de ziekte te bestrijden als een volwassen persoon het coronavirus oploopt. Ook kan het vaccin ernstige vormen van COVID-19 voorkomen, zegt de EMA. Daarnaast biedt het ook aan mensen die al kwetsbaar zijn, zoals mensen met chronische longziekte, hartziekten, obesitas en leverziekten, voor 90.9 procent bescherming. Het vaccin werd in de testfase op ruim 30.000 mensen uitgeprobeerd.

Luister ook | Kabinet overweegt verlenging lockdown

Image
(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen