Wetenschap6 jan '21 15:38Aangepast op 8 jan '21 15:27

Daan Roosegaarde lanceert binnenkort 'stedelijke zon' die virussen doodt

Auteur: BNR Webredactie

Ontwerper Daan Roosegaarde lanceert binnenkort zijn ‘Urban Sun’. Het gaat om een installatie met UV-licht dat virussen doodt, maar niet schadelijk is voor huid en ogen. Dankzij de 'stedelijke zon' moet het mogelijk worden om elkaar weer op openbare plekken te ontmoeten. Binnenkort lanceert hij een pilotproject in Amsterdam of Rotterdam, zegt hij BNR’s Big Five.

‘De stedelijke zon moet de openbare ruimte virusvrijer maken. Zodat we plekken creëren waar we elkaar veiliger kunnen ontmoeten’, zegt Roosegaarde. De stedelijke zon moet straks boven een plein gaan zweven. Met zijn project wil Roosegaarde het menselijk contact weer terugbrengen. Al benadrukt hij wel dat zijn toepassing geen alternatief is voor vaccins of mondkapjes. ‘Het is onderdeel van de maatregelen.’ Het RIVM is op de hoogte van de plannen en komt binnenkort langs om berekeningen en onderzoeken te bekijken.

Onderzoek

Roosegaarde las in 2018 al over UV-licht dat virussen kan elimineren, maar niet schadelijk is voor mens en dier. Daarna richtte hij samen met Columbia University een team van ontwerpers, techneuten, wetenschappers en virusexperts op om onderzoek te gaan doen naar de toepassing van het licht. 'We hebben plekken nodig waar we weer iets meer mens kunnen zijn, weg uit dat rare zoomscherm. Ik denk dat we techniek en creativiteit moeten inzetten om de wereld beter te maken.'

UV-licht wordt al langer gebruikt om operatiekamers te ontsmetten. Toch is dat niet te vergelijken met de Urban Sun. Het licht dat operatiekamers ontsmet is namelijk een stuk gevaarlijker, je kan er door verbranden en kanker door krijgen. Het licht van Roosegaarde maakt gebruik van een kleinere golflengte en elimineert het coronavirus zonder je ogen of huid te beschadigen.

Evenementen

Volgens de ontwerper kan de lichtinstallatie een oplossing zijn voor culturele evenementen, scholen of treinstations. Of je elkaar dankzij het licht ook daadwerkelijk kunt knuffelen kan Roosegaarde nog niet zeggen. ‘Dat hangt van de overheid af. De ruimte is schoner en virusvrijer, maar er moet nog meer onderzoek naar de consequenties worden gedaan.’ Plekken kunnen volgens de ontwerper 99,9 procent virusvrijer worden. Vliegtuigmaatschappij Boeing gaat de technologie in ieder geval ook toepassen in vliegtuigen.

Luister terug | Daan Roosegaarde wil de ruimte opruimen

Over een paar weken wordt de eerste stedelijke zon gelanceerd in Amsterdam of Rotterdam, inclusief berekeningen, onderzoeksgegevens, wetenschappelijke onderbouwing en veiligheidscertificaat van een lab. Het team van Roosegaarde staat nog open voor samenwerking met virus- en gezondheidsexperts.

Lees ook |

Kunstenaar en uitvinder Daan Roosegaarde
Kunstenaar en uitvinder Daan Roosegaarde ( ANP / Piroschka van de Wouw )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen