Wetenschap27 jan '21 07:27

WHO-team met Nederlandse viroloog start onderzoek naar oorsprong coronavirus

Auteur: BNR Webredactie

Leden van het 13-koppige internationale team, waaronder de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, staan voor een enorme taak om al laverend door een politiek mijnenveld, te ontdekken hoe het virus voor het eerst opdook.

Het team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat in Wuhan in quarantaine zit, zal vrijdag starten met het langverwacht onderzoek naar de oorsprong van de coronavirus-pandemie. 'Het gaat een lang traject worden. We zijn begonnen met de reconstructie van wat er bekend is over het begin. Dat is hier in Wuhan en daar speelt die voedselmarkt een rol. Maar met de WHO is afgesproken dat er aanvullende studies zullen komen', vertelt Koopmans vanuit de Chinese stad waar het coronavirus als eerste opdook. Het team zal met mensen praten die getuige waren van het begin van de coronapandemie. 'We zullen hen vragen wat hun ervaringen, indrukken en ideeën zijn, daar zit veel kennis.'

Luister ook | 'In Wuhan kan je weer uitgaan, Chinese regering heeft virus goed onder controle'

Politieke druk

Toch zal niet direct bij dit bezoek duidelijk zijn wat de exacte oorsprong van het coronavirus is. 'We verwachten zeker niet dat bij dit ene bezoek van een paar weken alles duidelijk maakt. Dit is een startsein van een traject. Het kan soms jaren duren om de oorzaak te vinden van zo'n uitbraak', meldt Koopmans. De politieke druk vanuit verschillende landen, waaronder China, zal ook een rol spelen bij het onderzoek. 'Die druk is er, dat horen wij net zo goed. Maar we proberen ons te houden bij de inhoudelijke discussie. (...) We proberen uit de buurt van de politieke discussies, dat zit het onderzoek heel erg in de weg', volgens de viroloog.

Viroloog Marion Koopmans.
Viroloog Marion Koopmans. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen