Wetenschap9 feb '21 12:43

Live | NS rijdt dinsdag alleen met sprinters

Auteur: BNR Webredactie

Nederland is al twee dagen helemaal wit bedekt; de sneeuw houdt ons al een aantal dagen bezig. Ga niet de weg op, alleen als het noodzakelijk is, zegt de Rijkswaterstaat. In de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen geldt al code oranje, zeker tot 18:00 uur. Ook dinsdag zal het op veel wegen nog gevaarlijk blijven, waarschuwt Rijkswaterstaat. En daarmee is dit liveblog voorlopig bevroren. Je leest hier meer als het weer ontdooid is.

De openbaarvervoersbedrijven Keolis, Arriva en Connexxion hebben op de meeste trajecten hun normale dienstregeling weer hervat. Alleen in Gelderland, Drenthe en Overijssel gelden uitzonderingen vanwege het winterweer. Alleen de intercity tussen Zwolle en Enschede van Keolis rijdt niet. Op de trajecten Zwolle-Enschede, Zwolle-Kampen en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal rijden de stoptreinen volgens normale dienstregeling. De treinen van Arriva rijden in Limburg, Groningen en Friesland weer volgens schema.

Maandag

18:24 | Ondanks het winterse weer zijn veel testlocaties van de GGD vandaag gewoon open gegaan. Gisteren waren alle locaties dicht. En dat betekent natuurlijk een stuk minder testen. De RIVM-cijfers halveerden vandaag: tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 2273 nieuwe coronagevallen geregistreerd

17:40 | De Nederlandse Spoorwegen rijden dinsdag in het hele land alleen met Sprinters vanwege de strenge vorst. Vrieskou en vocht zorgen naar verwachting voor ijsafzetting aan bovenleidingen, aldus NS. Ook zijn er nog veel storingen op het spoor door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen. Sprinters stoppen ook op kleine stations en daarmee hoopt de NS zoveel mogelijk reizigers naar hun plaats van bestemming te brengen. Waar mogelijk worden treinen verlengd.

Ondanks alle inzet is de situatie op het spoor nog steeds onzeker en adviseren NS en ProRail reizigers waar mogelijk hun reis uit te stellen.

17:20 | Ook dinsdag zal het op veel wegen nog gevaarlijk blijven, waarschuwt Rijkswaterstaat. Maandagmiddag probeert Rijkswaterstaat nog steeds resten van de sneeuwval weg te halen van de wegen. Er wordt dan ook opgeroepen om voorzichtig te rijden, zegt Suzanne Maas, woordvoerder van Rijkswaterstaat: 'We zijn nog steeds hard aan het werk om sneeuwresten en ijsplaten van de weg af te halen. Dat lukt wel, maar het kost veel tijd.' Maas roept dan ook op om rekening te houden met gevaarlijke situaties op de weg, niet alleen vandaag, maar ook dinsdag nog. 'We roepen op om rekening te houden met gevaarlijke rij-omstandigheden. Er liggen hier een daar nog sneeuwresten, zeker in het midden van het land, daar moet je rekening mee houden.'

11:30 | In de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Waddengebied geldt tot 18.00 uur code oranje vanwege grootschalige gladheid door gevallen sneeuw en ijsplaten. Dat meldt het KNMI. In de rest van het land geldt vanaf 12.00 uur code geel voor gladheid door sneeuwresten. Zondag gold het waarschuwingsniveau code rood vanwege het extreme winterweer. Dat in verband met slecht zicht, snijdende kou en de kans op vorming van 'verkeersbelemmerende' sneeuwduinen.

10:30 | Het kabinet moet de komende periode ruim baan geven aan schaatsen op natuurijs. Zeker in tijden waarin strikte coronamaatregelen alleen maar verlengd worden helpt het om als samenleving dingen te hebben om blij van te worden, zegt D66-leider Rob Jetten. 'En ik denk dat schaatsen op natuurijs toch een soort nationale trots is.'

08:10 | De basisscholen mogen vanaf vandaag weer open na de 'lockdown', maar vanwege het winterweer blijft een flink aantal scholen toch nog dicht. Vooral in de grote steden wachten veel scholen nog, en ook veel scholen voor speciaal onderwijs of met een regiofunctie nemen nog even het zekere voor het onzekere.

07:20 | Het KNMI, dat sinds een jaar pas namen geeft aan zware stormen, heeft de sneeuwstorm 'Darcy' gedoopt. De eerste echte sneeuwstorm in 10 jaar en we noemen hem Darcy. Niet Jan, Piet, Klaas of desnoods Jelle. Maar Darcy, naar een Brits romanpersonage van Jane Austen uit 1813. Of, erger nog, die stijve hark uit het dagboek van Bridget Jones. Hoe dan ook een bespottelijke naam voor de sneeuwjacht, zegt Paul Laseur in zijn column.

06:05 | De ANWB rukt doorgaans uit bij auto's die niet willen starten, en niet per se als we door eigen onnozelheid in de vangrail terechtkomen. De schade viel wat dat betreft ook mee, zegt verslaggever Martijn de Rijk. 'Maar ik kan me voorstellen dat het vandaag, als heel veel mensen voor hun werk de weg op gaan, meer zal worden. Ik vrees dat code oranje vooral betekent dat we voorlopig zo min mogelijk de weg op mogen.'

Zondag

20:40 | Heel veel rechtszaken gaan maandag niet door vanwege het winterweer. Nagenoeg alle zittingen die plaats zouden vinden op één van de zittingslocaties van hof Arnhem-Leeuwarden, dat betekent in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle worden niet gehouden, zo is op rechtspraak.nl te lezen. 'Het KNMI heeft code oranje afgegeven, veel treinen vallen uit, dus is het niet verantwoord om mensen naar zittingen toe te laten komen', zo staat er. Mensen die het betreft zullen apart worden geïnformeerd.

19:50 | Een aantal basisscholen blijft maandag waarschijnlijk nog dicht omdat veel docenten de scholen niet kunnen bereiken wegens het winterse weer. Dat zei een woordvoerder van de PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs. 'We krijgen steeds meer signalen dat leerkrachten de school niet kunnen bereiken. Het zou dan kunnen dat bepaalde scholen niet opengaan.' In dat geval is het volgens hem mogelijk dat de betreffende leerkrachten maandag op afstand les gaan geven.

19:00 | Mensen met een abonnement op een krant van DPG Media en Mediahuis krijgen morgenochtend geen ochtendkrant op de mat. De extreme weersomstandigheden maken het onmogelijk om ochtendkranten te bezorgen, zo meldt een woordvoerder van DPG Media. 'Door het huidige winterweer achten de uitgeverijen het niet verantwoord om chauffeurs, distributeurs en bezorgers de weg op te sturen', zegt Willem-Albert Bol van DPG Media. Het gaat om alle titels van DPG en MEDIA huis, zoals de Volkskrant, NRC, Telegraaf en AD.

18:30 | Vanaf middernacht tot maandag 12.00 uur geldt de zogeheten code oranje in ons land, wegens uitgebreide gladheid. Dat meldt het KNMI zondag aan het eind van de middag. Zondag geldt al het waarschuwingsniveau code rood vanwege het extreme winterweer.

18:00 | De GGD wil maandag zijn test- en vaccinatielocaties heropenen. Vanwege het winterse weer waren de locaties zondag gesloten. Maar volgens de GGD wordt maandag met de regionale instanties gezorgd voor een veilige omgeving in en rondom de locaties. Als er maandag alsnog code rood in een regio wordt afgegeven vanwege extreem winterweer, dan blijven test- en vaccinatielocaties in die regio gesloten, meldt de GGD.

17:40 | Rijkswaterstaat roept weggebruikers op ook maandagochtend niet de weg op te gaan. De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk, zo waarschuwt de dienst. 'Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat is een deel van de snelwegen nog moeilijk begaanbaar. We hebben te maken met zeer strenge winterse omstandigheden. Daarom is het advies zoveel mogelijk thuis te blijven.'

17:00 |

16:20 | De bevoorrading van de supermarkten verloopt zondag ondanks het winterweer goed. Dat laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, weten. 'Gezien de omstandigheden gaat het goed. Het is wat rustiger in de winkels dan normaal', aldus een zegsvrouw. Ook supermarktketen Albert Heijn zegt dat de bevoorrading van de winkels goed gaat. "Er kan naar winkels gereden worden met een nieuwe voorraad", zegt een woordvoerster. Daarnaast is het rustiger in de winkels dan op een reguliere zondag.

14:20 | De treinen van NS gaan de rest van de dag niet meer rijden. NS en ProRail hebben daartoe besloten vanwege het aanhoudende winterweer. 'Op dit moment zijn er te veel storingen om een betrouwbare treindienst te kunnen bieden', laat NS weten. Later op de dag volgt meer informatie over het treinverkeer morgen. Door het hele land zijn wisselstoringen. Storingsploegen proberen die wel te verhelpen, maar zolang het blijft sneeuwen ontstaan telkens nieuwe problemen. Wissels met een verwarmingssysteem vriezen gewoon vast, doordat er sneeuw tussen komt.

14:00 | Op een snijdend koud en winderig Museumplein in Amsterdam staat een handvol demonstranten. Er is veel politie aanwezig. Het Museumplein en directe omgeving in Amsterdam zijn zondag opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat besluit hebben burgemeester Halsema, politie en Openbaar Ministerie genomen. Er bestond de vrees dat ook deze zondag weer mensen met wapens naar het plein zouden komen. De afgelopen drie zondagen ontstonden ongeregeldheden op en rond het Museumplein.

13:20 | Op Schiphol regent het zondag annuleringen vanwege de hevige sneeuwval. Tientallen vluchten zijn geschrapt of vertraagd. In de ochtend konden een tijdje helemaal geen vliegtuigen opstijgen of landen. De enige landingsbaan die in gebruik is, de Kaagbaan, moest sneeuwvrij worden gemaakt. Als de sneeuwploegen op de baan aan het werk zijn, kan die even niet worden gebruikt, laat een woordvoerder weten. Meerdere binnenkomende vliegtuigen moesten hierdoor wachten met landen.

12:10 | Alle NS-treinen staan zondag stil door het barre winterweer. De NS kon rond het middaguur nog niet zeggen wanneer het treinverkeer kan worden opgestart. 'We verwachten in de loop van de middag daar meer informatie over te kunnen geven.' Sneeuw, wind en ijzel veroorzaken overal in het land storingen. Op veel plaatsen bevriezen bijvoorbeeld de wissels, doordat er sneeuw tussenkomt.

11:40 | Rijkswaterstaat heeft sinds zaterdag 19.00 uur al ruim 20 miljoen kilo zout uitgestrooid over de wegen. In totaal reden de strooiwagens sinds zaterdagavond bijna 185.000 kilometer. Dat blijkt uit de update van Rijkswaterstaat rond 11.00 uur. Rond 08.00 uur stond de teller nog op ruim 15 miljoen kilo zout, en 140.000 gereden kilometers. Vanaf 1 oktober strooide Rijkswaterstaat ongeveer 73 miljoen kilo zout. De wagens reden in totaal 912.000 kilometer.

10:10 | De politie waarschuwt op Twitter dat het flink wat geld kost als je zondagochtend wegrijdt zonder de auto sneeuwvrij te hebben gemaakt. Zo meldt de politie in Alphen aan den Rijn een bestuurder daar een fikse boete te hebben gegeven. De auto had alleen een klein schoon vierkantje op de voorruit en de zijramen waren een beetje schoongeveegd.

09:40 | Door het winterse weer rijden er in elk geval tot 12.00 uur geen treinen. Dat meldt NS. Ook daarna is het niet zeker dat het treinverkeer kan worden opgestart.

09:00 | In vrijwel het hele land sneeuwt het momenteel. Alleen in het uiterste noorden is het nog droog en in Zuid-Limburg valt neerslag in de vorm van regen en ijzel, meldt Weer.nl. De meeste sneeuw is tot nu toe gevallen in Twente, de Achterhoek en de regio Nijmegen. Op die plekken ligt zo'n 10 tot 20 centimeter sneeuw en in de loop van de dag kan dat aangroeien tot een laag van 25 centimeter. Gemiddeld in het hele land gaat het om een sneeuwdek tussen 5 en 10 centimeter.

08:00 | Door de gladheid zijn op de vroege zondagochtend al zo'n 85 auto's van de wegen gegleden, meldt Rijkswaterstaat Verkeersinformatie. Door het hele land zijn bomen omgewaaid en op de snelwegen gevallen. Dat gebeurde onder andere bij Bunnik op de A12. De ongelukken leidden vooral tot blikschade. In veel gevallen ging het om slippartijen die eindigden in de vangrail. Onder meer op verschillende plekken op de A2 en de A4 raakten automobilisten van de weg. Op de verbindingsweg van de A15 naar de A4, bij Rotterdam, schaarde een vrachtwagencombinatie. Het voertuig kwam dwars op de weg te staan.

06:00 | Op de Houtribdijk, tussen Enkhuizen en Lelystad, werd zaterdag tussen 23.00 uur en middernacht een uur lang gemiddeld windkracht 8 gemeten in combinatie met sneeuwval. Daarmee is officieel sprake van een sneeuwstorm. Door de wind zijn sneeuwduinen van plaatselijk ruim een meter ontstaan. Zondag sneeuwt het de hele dag maar tegen de avond valt er langzaam steeds minder. In de nacht naar maandag neemt ook de wind in kracht af. De temperatuur ligt rond de -5 graden maar door de snijdende oostenwind voelt het zondag als -15.

Zaterdag

22:30 | Op veel plaatsen in het midden en zuiden van het land valt momenteel sneeuw. Vooral in het oosten van Brabant en in het noorden van Limburg sneeuwt het al flink door, meldt Weer.nl zaterdagavond. Op sommige plekken begint zich al een sneeuwdek te vormen. Door de harde wind is dat nog moeilijk meetbaar, maar op verschillende plekken ligt al zo'n 1 of 2 centimeter. In het zuiden van Limburg en Zeeland regent het. Het noorden is nog helemaal droog.

22:10 | Met het oog op de verwachte sneeuwbuien zijn de strooiwagens van Rijkswaterstaat al flink in de weer om de wegen begaanbaar te houden. Op verschillende plaatsen in het land sneeuwt het al en ook kan het glad zijn. Ook wordt er op veel plaatsen waar nog geen sneeuw ligt alvast preventief gestrooid. Zaterdagavond is er sinds 19.00 uur al meer dan 2,5 miljoen kilo zout gestrooid, meldt Rijkswaterstaat. Dit hele winterseizoen is er tot dusver al meer dan 55 miljoen kilo zout gestrooid.

21:45 | Een aantal veerdiensten van en naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog vallen uit wegens de extreme weersverwachting die voor zondag is voorspeld. Dat meldt rederij Wagenborg. 'Gezien de extreme weersverwachting dient u vanaf zondag rekening te houden met grote vertraging en uitval', aldus de passagiersdienst. De rederij adviseert reizigers de website goed in de gaten te blijven houden alvorens een reis te plannen.

Wadden

21:15 | Een aantal veerdiensten van en naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog vallen uit wegens de extreme weersverwachting die voor zondag is voorspeld. Dat meldt rederij Wagenborg. "Gezien de extreme weersverwachting dient u vanaf zondag rekening te houden met grote vertraging en uitval", aldus de passagiersdienst. De rederij adviseert reizigers de website goed in de gaten te blijven houden alvorens een reis te plannen.

20:30 | De gemeente Rheden sluit de toegangswegen naar de Posbank zondag af voor gemotoriseerd verkeer als daar sneeuw valt. Wandelen mag er wel, meldt de gemeente op Twitter. De Posbank is een geliefd recreatiegebied, ook als er sneeuw ligt. Ook Natuurmonumenten maakt melding van de afsluiting van de wegen, die door de verwachte sneeuwval slecht begaanbaar zullen zijn. Zout strooien gebeurt niet in het beschermde natuurgebied, aldus de natuurorganisatie. Sneeuwschuiven is door de hoogteverschillen geen optie.

19:30 | In het oosten van het land wordt zaterdagavond op steeds meer plekken lichte sneeuw gemeld. Ook in het midden van het land valt geleidelijk op meer plaatsen sneeuw. Volgens Weer.nl komt lokaal ook ijsregen voor, waardoor het verraderlijk glad kan worden. Het is niet uitgesloten dat ook elders kort wat ijzel of ijsregen voorkomt, voordat het gaat sneeuwen. De sneeuw valt nog vóór de grote sneeuwzone die vanuit België langzaam het land binnentrekt. Dit neerslaggebied gaat zich uitstrekken over het hele land en gaat overal zorgen voor een laag sneeuw.

17:50 | In verband met de verwachte vorst sluit de gemeente Amsterdam een aantal sluizen om de ijsgroei op te grachten te bevorderen, zodat liefhebbers over het ijs kunnen zwieren. Ook geldt er op een aantal plaatsen een vaarverbod. Door het vaarverbod wordt voorkomen dat beginnende ijsvorming wordt beschadigd. Het vaarverbod geldt nu nog voor een beperkt aantal grachten. Als de vorst langer aanhoudt, kan dat gebied worden uitgebreid.

16:00 | Albert Heijn, Jumbo en onlinesupermarkt Picnic annuleren alle onlinebestellingen van boodschappen die zondag zouden worden bezorgd. Wegens de verwachte hevige sneeuwval is het te gevaarlijk voor bezorgers om de weg op te gaan. ''We hebben eerst heel goed naar de situatie gekeken, maar het is onverantwoord om de weg op te gaan', geeft een woordvoerster van Albert Heijn aan. 'Het is een extreme maatregel die we niet graag nemen.' Jumbo noemt de situatie 'bijzonder vervelend' voor klanten, maar stelt de veiligheid van medewerkers voorop.

'Dit zullen we nooit vergeten'

In wat inmiddels een wekelijkse rubriek genoemd mag worden, praat Reinout van der Born van Weer.nl je alvast bij. Na een mega-vorstinval in de VS en Rusland, volgt nu ook Europa. 'Dit zullen we nooit vergeten, hoe dat gaat dit weekend', zegt Van der Born. Subtropische lucht vanuit het zuiden en arctische lucht botsen precies boven Nederland. Dat is een fenomeen dat hier bijna nooit voorkomt. Hoewel dat nu al begint, gaan we het vanaf morgen pas merken.

Luister terug | Rijkswaterstaat paraat met 350 sneeuwruimers

Zo zakt de vorstgrens langzaam over het land naar het zuiden. We krijgen eerst een 'snowmageddon', en daarna gaan we 'de diepvries in', zegt Van der Born. Zaterdag vanaf de tweede helft van de middag gaat het sneeuwen boven de grote rivieren, en eronder kan het ook ijzelen. Na zondagochtend gaat het sneeuwstormen en krijgen we stuifsneeuw met windkracht 6 boven land en 8 op zee. We kunnen tussen de 10 en 30 centimeter sneeuw verwachten. Er zijn zelfs voorspellingen van een halve meter sneeuw.

Lees ook | Poolwervel blaast mogelijk ijskoud winterweer deze kant op

Volgende week blijft het ijskoud met nachtelijke temperaturen van -10 tot -15 graden Celsius. Overdag wordt het niet warmer dan -5 graden. De sneeuw blijft hele volgende week liggen.

Voor Nederlandse begrippen staat er inderdaad heel veel sneeuw voor de deur. Dat begint zaterdagavond, zegt RTL-weerman Reinier van den Berg. 'Zondagochtend is het dan opgelopen tot tien centimeter in het midden en oosten en dat gaat de hele zondag zo door, met een krachtige en in het noorden harde wind. Als die gaat verstuiven spreken we over jachtsneeuw en wellicht kun je bijna de term storm in de mond nemen.'

Verkeer zal vrijwel onmogelijk worden, voorziet Van den Berg, dus een weeralarm is op zijn plaats. 'Dus blijf vooral binnen en ga niet de weg op, dat is echt onverstandig. Waarschijnlijk zal de totale sneeuwhoeveelheid oplopen tot zo'n 25 centimeter in het oosten en misschien ook midden van het land. In het noorden en zuiden is het wat minder, maar het uiterste zuiden maakt in de nacht van zaterdag op zondag nog kans op gevaarlijke ijzel.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen