Wetenschap14 jun '21 19:24

Hoogleraar WUR: Afrika heeft stikstof nodig

Auteur: BNR Webredactie

Het voedseltekort dat dreigt te ontstaan door bevolkingsgroei op met name het Afrikaanse continent, is geen kwestie van te weinig voedsel, maar van de verdeling van kunstmest, dat onder andere bestaat uit stikstof. Dat stelt Wim de Vries, hoogleraar Milieusysteemanalyse aan de Wageningen Universiteit in BNR’s Big Five van de Overbevolking.

In Afrika zal de grote bevolkingsgroei van deze eeuw plaatsvinden. In 2100 woont volgens berekeningen van de VN 1 op de 2 mensen in Afrika. Volgens De Vries kan de productiviteit van de landbouw in Afrika met een factor 2 tot 4 toenemen. Maar daar is kunstmest voor nodig.

Om kunstmest te maken zijn verschillende grondstoffen nodig zoals stikstof, fosfaat, calcium, magnesium, koper en zink. ’En op allerlei plekken zijn gebreksverschijnselen’, legt De Vries in BNR’s Big Five uit aan Art Rooijakkers.

In Afrika is geen sprake van een stikstofprobleem. De Vries: ’We hebben recent een berekening gemaakt van de zogenaamde planetaire grens, dus: hoeveel stikstof kun je nu hebben? Als je dat overal per gebiedje gaat berekenen, dan zie je in Afrika dat je enorm veel ruimte hebt om omhoog te gaan, zonder dat het milieu al te veel schade lijdt. Terwijl de opbrengst gaat stijgen.’

In principe kunnen mest of de grondstoffen voor mest naar Afrika vervoerd worden, maar daar hangt een te hoog kostenplaatje aan. ‘Coca Cola kunnen ze overal krijgen, maar mest lukt nog niet zo erg’, aldus De Vries.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen