Wetenschap24 aug '21 10:44

Klimaatverandering oorzaak van overstromingen in Limburg, Duitsland en België

Auteur: BNR Webredactie

De overstromingen in Nederland, België en Duitsland van deze zomer zijn mede mogelijk gemaakt door klimaatverandering. De mens heeft ervoor gezorgd dat de kans op zulke overstromingen met 20 tot 80 procent is toegenomen. Dat concludeert een gezamenlijke studie van 39 onderzoekers, verbonden aan verschillende Europese klimaatinstituten en universiteiten.

(Robin Utrecht/ANP)

De onderzoekers analyseerden historische neerslaggegevens uit West-Europa en gebruikten nieuw ontwikkelde modellen om het huidige klimaat te vergelijken met dat van ruim een eeuw geleden, toen de temperatuur wereldwijd gemiddeld nog 1,2 graden lager lag. 'Klimaatverandering vergroot de kans op overstromingen, en ook de intensiteit daarvan', concludeert onder meer Frank Kreienkamp van de Duitse weerdienst.

Broeikasgassen

Maarten van Aalst, verbonden aan de Universiteit van Twente en betrokken bij het onderzoek, wijt de grotere kans op overstromingen aan de broeikasgassen. 'Die zitten overal in onze atmosfeer. Daarvan weten we zeker dat het komt door onze uitstoot. Bij deze studie hebben we de toename van de broeikasgassen gekoppeld aan de kansen op weersextremen, die ook deze overstromingen hebben veroorzaakt.' Doordat de lucht warmer is geworden in verloop decennia, kan er ook meer vocht opgenomen worden, waarna het dus meer gaat regenen, legt Van Aalst uit. 'Daarnaast zien we ook dat de circulatie anders is. We zagen dat het lagedrukgebied heel lang bleef hangen. We onderzoeken nu hoe dat aan het veranderen is', vertelt Van Aalst. Volgens hem is het nu zaak dat Nederland zich verder moet voorbereiden op zulke extreme weersomstandigheden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen