Wetenschap29 dec '21 16:04

Nieuwe methodes DNA-onderzoek zorgen voor meer opgeloste zaken

Auteur: Isa Radder

Het aantal strafrechtelijke onderzoeken waarin het Nederlands Forensisch Instituut nieuwe methodes in DNA-onderzoek heeft toegepast is dit jaar verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor, naar circa 200 zaken. De nieuwe methodes stellen onderzoekers onder meer in staat op een dieper en gedetailleerder niveau sporen te onderzoeken, met een grotere kans op bruikbare resultaten.

Nieuwe methodes

Charissa van Kooten, DNA-deskundige bij het NFI vertelt dat er twee nieuwe methodes zijn. Bij de MPS-methode wordt gekeken naar de individuele bouwstenen van het DNA, in plaats van alleen naar verschillen van lengte van DNA tussen mensen. 'De MPS-methode zorgt voor meer onderscheid en is gevoeliger, waardoor er minder DNA nodig is. Soms kan je uit een halve cel nog informatie halen', aldus Van Kooten.

Luister terug | Knuffelen lijkt bij baby's zichtbaar effect op hun DNA te hebben

Bij de tweede methode, de RNA-methode, wordt er gekeken naar het celtype. 'Het RNA onderzoek kan behulpzaam zijn als iemand is neergestoken', zegt Van Kooten. 'Aan de wond zit dan een snijrand, daar kan je DNA vanaf krijgen. Dat kan matchen met het slachtoffer. Maar je kan niet zeggen of met dat mes dan de dodelijke steek is uitgedeeld.'

Oplossingen

Volgens Van Kooten zijn er door deze twee methodes meer oplossingen in moordzaken. 'In sommige gevallen kan je met MPS echt genoeg informatie verkrijgen, waardoor je profiel hebt wat je kan opnemen in de databank en wat vergeleken kan worden. In andere gevallen is dat niet mogelijk, maar kan je informatie verkrijgen of iemand blond haar of blauw ogen heeft. Elk stukje informatie is een plusje om een zaak op te lossen.'

Luister terug | 'Politie kan straks zonder toestemming bij DNA'

Door de verschillende resultaten die de beide methodes opleveren, worden de twee in verschillende soorten zaken ingezet. 'De MPS-techniek wordt gebruikt in coldcase zaken of in zaken waar standaard onderzoek niks heeft opgeleverd. Voor het RNA onderzoek geldt dat dat ook regelmatig wordt toegepast in huidige zaken, in zedenzaken of steekincidenten', aldus Van Kooten.

Koploper

Volgens van Kooten is Nederland koploper op het gebied van deze methodes. 'We krijgen vragen uit het buitenland om zaken op te lossen. Op bepaalde technieken lopen we voorop.' Voor de toekomst hoopt ze de technieken te verfijnen en een standaard onderzoek sneller te doen. Ook hoopt het team in de specialistische onderzoeken de leeftijd van de donor kunnen bepalen,zowel in forensische zaken als voor onbekende overledenen. De identiteit kan zo achterhaald worden.

Gerelateerde artikelen