Wetenschap22 feb '22 16:27Aangepast op 21 mrt '22 09:32

25 jaar geleden werd het 'bijzondere' schaap Dolly geboren

Auteurs: BNR Webredactie en Pim de Visser

25 jaar geleden werd schaap Dolly geboren. Ze was niet zomaar een schaap, Dolly was het eerste gekloonde schaap en tevens ook 's werelds eerste kloon van een volwassen zoogdier. Dit was ook meteen de grondlegging van een enorm groot vraagstuk. Is het ethisch verantwoord om te klonen? Er ontstond al snel de angst dat het klonen ook bij mensen zou gebeuren.

Luister ook | GEEN OCEAAN TE BREED VOOR EEN VERLIEFDE BULTRUGWALVIS

Schaap Dolly op een display in het 'Royal Museum, Edinburgh'.
Schaap Dolly op een display in het 'Royal Museum, Edinburgh'. (Camera Press)

Niet iedereen was negatief over het klonen. Zo dacht de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton dat het klonen van zoogdieren enorme voordelen kon opleveren voor de landbouw en veeteelt.

Niks bleek minder waar, want als boeren vandaag een uniforme kudde hebben, hebben ze vandaag misschien een voordeel, maar wie weet is de markt morgen wel weer anders. Het klonen kan wel voordelen bieden voor het terugbrengen van uitgestorven diersoorten. 'Vorig jaar hebben ze in Amerika een zwartvoetbunzing gekloond. Die was al dertig jaar uitgestorven. Zijn cellen waren ingevroren en daaruit hebben ze een bunzing kunnen ontwikkelen', vertelt Bart Gremmen, hoogleraar dierethiek aan de Universiteit van Wageningen.

Schaap Dolly

Dolly is ontstaan uit genetisch materiaal dat in de celkern van een cel lag van een schaap dat al dood was. Het was revolutionair dat bij de 'Dolly-techniek' de cel van een volwassen dier als oorsprong werd gebruikt en niet een niet-gespecialiseerde stamcel.

Dolly is na zes jaar overleden. In 2003 liet een dierenarts het schaap inslapen vanwege een longontsteking die samenging met voortijdige bot artritis. Deze ziekte heeft Dolly mogelijk gekregen, omdat de cel voor het klonen al beschadigd was. Op dat moment vreesden wetenschappers ervoor dat gekloonde dieren vroeg zouden verouderen. 20 jaar en 13 schapen later bleek die gedachte te voorbarig te zijn geweest.

Gerelateerde artikelen