Wetenschap24 mrt '22 13:42

NASA wil tweede maanlander naast Starship van SpaceX

Auteurs: BNR Webredactie en Pim de Visser

NASA gaat bedrijven de mogelijkheid geven om een tweede maanlander te ontwikkelen voor het nieuwe Artemis-programma om astronauten op de maan te zetten. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie bekendgemaakt. SpaceX was in 2021 de uitverkorene om voor NASA de eerste maandlander te bouwen, waarmee in 2025 de eerste Amerikanen in ruim vijftig jaar weer op de maan moeten landen.

Image
(ANP / Zuma Press / Joe Burbank/Orlando Sentinel)

Lees ook | Van spionagesatellieten boven Oekraïne tot koloniseren van de ruimte

Tweede maanlander

Het bedrijf van Elon Musk is mogelijk niet de enige dat een maanlander voor het Artemis-programma levert, NASA heeft aangekondigd dat het de ontwikkeling van een tweede maanlander in gang wil zetten. Dan zouden beide landers gebruikt kunnen worden.

Waarom wil NASA dit zo graag? 'Dit doen ze omdat ze grote plannen hebben om de maan te gebruiken als oefengrond voor een bemande missie naar Mars. Ze hebben een contract gegeven aan SpaceX voor de maanlander, maar NASA wil niet afhankelijk zijn van één bedrijf. Daarom willen ze voor meer zekerheid een ander bedrijf erbij', zegt ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg van de Sterrenwacht Sonneborgh in Utrecht.

Het plan is niet helemaal nieuw. NASA wilde in eerste instantie al meerdere bedrijven selecteren om landers te ontwikkelen, maar het Congres stelde niet genoeg geld beschikbaar om dat mogelijk te maken, dus werd alleen voor SpaceX gekozen.

Bezwaar

Het besluit destijds leidde tot bezwaren bij twee andere partijen die ook in gesprek waren met NASA. Dat waren Dynetics en Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos. Blue Origin begon zelfs een rechtszaak die uiteindelijk verloren werd, maar die er wel voor zorgde dat het werk aan de maanlander van SpaceX zeven maanden stil kwam te liggen. 'Er gaan een aantal bedrijven meedoen, maar Jeff Bezos springt nu een gat in de lucht. Hij heeft het via de rechter gespeeld, die wees het toen af. Nu kan hij opnieuw meedoen', vertelt Van den Berg.

Een Senaatscomité droeg NASA in oktober 2021 op om op zoek te gaan naar een tweede bedrijf om een maanlander te ontwikkelen, waarvoor waarschijnlijk alsnog genoeg geld beschikbaar komt. Hoeveel dat is wordt waarschijnlijk komende week bekend als het Witte Huis de plannen voor de federale begroting voor 2023 bekendmaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen