
Illegaal
Het is een pikant verhaal hoe de maanstof op de veiling terecht is gekomen, zegt Van den Berg. Het gaat om stof dat is achtergebleven in de tas waarin Armstrong de allereerste monsters van de maan verzamelde tijdens zijn missie. De tas is na afloop verkeerd gelabeld, door een museumdirecteur uit het Cosmosphere space museum in Kansas gestolen en uiteindelijk voor zo'n duizend dollar verkocht aan een particulier.
'Op een gegeven moment vond de koper daar nog resten van maanstof in, heeft dat laten analyseren door NASA en NASA kwam er achter... Dit is eigenlijk van Apollo 11 (de missie van Armstrong), dit moeten we houden.' Na een rechtszaak is NASA in het ongelijk gesteld en mocht de tas weer terug naar de eigenaar. 'Volgens NASA is het dus eigenlijk illegaal bezit.'
Lees verder onder de tweet
De eigenaar heeft de tas in 2017 al voor 1,8 miljoen dollar verkocht via een veiling en nu dus het overgebleven maanstof voor 500 duizend dollar. Het is een zaak met mogelijk grote gevolgen.
De verkoop van maanstof is 'een nieuwe stap richting het commercialiseren van grondstoffen uit de ruimte', zegt Mark Sundahl, expert op het gebied van internationale ruimte wetgeving tegen National Geopgraphic.
'Het is het enige materiaal van de maan wat op dit moment in particulier bezit is, wat dus ook echt is gecertificeerd door de NASA, aldus Van den Berg.
Lees ook | NASA wil tweede maanlander naast Starship van SpaceX
Microscopische deeltjes
Het gaat wel echt om microscopische deeltjes benadrukt Van Den Berg. 'Het is zelfs zo weinig, ze konden niet eens bij de veiling het gewicht op geven.' De stof zou vergelijkbaar zijn met heel fijn zand en is onderdeel van de monsters die destijds na de maanmissie zijn onderzocht door de NASA, waaruit ze hebben kunnen opmaken wat voor mineralen er op de maan zijn.
Lees ook | Stripboek Captain America kan veilingrecord breken