Wetenschap4 aug '22 19:12

De Nieuwsdag | Waarom Amerika weer naar de maan wil

Auteur: BNR Webredactie

We zitten middenin een nieuwe race om de maan. NASA probeert met de Artemis-missie de maan weer te bereiken. Dat moet ten eerste gebeuren met een onbemande missie, waarmee de NASA eind deze maand een testvlucht wil maken. De missie naar de maan is volgens ruimtevaartdeskundige Luc van den Abeelen een opmaat om uiteindelijk naar Mars te kunnen gaan, vertelt hij in de podcast De Nieuwsdag.

Beluister het hele gesprek over de ruimtemissie van NASA in de podcast De Nieuwsdag.

'NASA ziet als echte grote stap de reis naar Mars. NASA betiteld het ook als van 'moon to mars'. Dit is bedoeld om op een relatief veilige manier te kunnen oefenen', zo legt Van den Abeelen uit.

NASA probeert met de Artemis-missie de maan weer te bereiken. Dat moet ten eerste gebeuren met een onbemande missie, waarmee de NASA eind deze maand een testvlucht wil maken.
NASA probeert met de Artemis-missie de maan weer te bereiken. Dat moet ten eerste gebeuren met een onbemande missie, waarmee de NASA eind deze maand een testvlucht wil maken. (NASA)

De Artemis-missie moet Amerikaanse astronauten weer terugbrengen naar de maan, onder wie ten minste één vrouw. Dat zal op zijn vroegst in 2025 gebeuren. Het raketsysteem dat voor de missie werd ontwikkeld, ondervond technische problemen tijdens twee onbemande grondtests. Maar NASA heeft nu toch groen licht gegeven voor de onbemande lanceringstest.

Abonneer

De Nieuwsdag verschijnt maandag tot en met donderdag rond 18:30 uur. Abonneer via je podcastplatform van voorkeur, of kijk op bnr.nl/denieuwsdag

Gerelateerde artikelen