Wetenschap17 sep '22 10:00Aangepast op 19 sep '22 10:38

Uitsluitsel leven op Mars stapje dichterbij

Auteur: Vera Bauer

Wetenschappers van NASA zijn erachter gekomen dat de bodem van Mars uit ander gesteente bestaat dan ze in de eerste instantie hadden verwachtten. Uit monsters van de Marsrover Perseverance blijkt dat er lavagesteente op de rode planeet is. Gisteravond gaf NASA een update over de Marsmissie. 'Ze verwachtten daar alleen maar die riviersedimenten te vinden, maar ze vonden dus ook vulkanische gesteentes', zegt ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg.

(ANP / AFP PHOTO / NASA/JPL-Caltech)

Het gesteente is gevonden bij een rivierdelta. In die omgeving zijn een opgedroogde rivier en een opgedroogd meer te vinden. 'Dat zijn precies de plekken waar je op aarde veel leven zou verwachten', zegt Van den Berg. NASA dacht daar sediment te vinden van de oude rivier, maar daar werd dus ook vulkanische gesteenten gevonden.

Dat vulkanisch gesteente brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. 'Die gesteenten zijn heel exact te dateren op ouderdom'. Volgens de ruimtevaartdeskundige is NASA dan ook blij met de vondst. 'Tot nu toe hebben we alleen maar vermoedens hoe oud bepaalde fenomenen zijn op Mars', laat hij weten. Met het vulkanisch gesteente is dat veel nauwkeuriger te bepalen.

Lees ook | China wil drie extra maanmissies uitvoeren

2033

De samples van de Marsrover komen pas in 2033 naar de aarde. Over een maand wordt bepaald wat er met de monsters gebeurt. Zo kunnen ze worden achtergelaten op het oppervlakte, maar een deel zullen ze meenemen naar de aarde. 'Dan gaan er twee missies naar Mars om die buisjes op te halen en terug te brengen', geeft Van den Berg aan.

Leven op Mars

Het zal dus nog even wachten zijn voordat de samples secuur onderzocht kunnen worden. Maar de Marsrover kan zelf ook al het een en ander analyseren. Het is namelijk een klein, rijdend laboratorium. Volgens Van den Berg worden er al organische moleculen aangetroffen door de Marsrover. 'Maar die hoeven niet noodzakelijkerwijs afkomstig te zijn van eencellig leven.' Uitsluitsel over of er leven op Mars is, laat dus nog in ieder geval zo'n tien jaar op zich wachten.

Lees ook | NASA en ESA maken zich op voor nieuwe lanceerpoging Artemis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen