Wetenschap22 sep '22 11:29

Amerikanen en Russen werken in de ruimte wél samen

Auteur: Matthijs Meerman

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn de verhoudingen tussen Russen en Amerikanen op aarde zeer gespannen, in de ruimte zijn ze echter behoorlijk ontspannen. Een Amerikaanse astronaut vertrok gisteren met twee Russische kosmonauten naar het International Space Station (ISS). 'Normaal is dit helemaal niet bijzonder, maar nu natuurlijk wel,' vertelt ruimtedeskundige Rob van den Berg.

Een raket met een Amerikaanse astronaut en twee Russische kosmonauten vertrok naar het ISS.
Een raket met een Amerikaanse astronaut en twee Russische kosmonauten vertrok naar het ISS. (ZUMAPRESS.com)

Van den Berg zegt dat het ISS zowel Russen en Amerikanen aan boord heeft om het ruimteschip werkende te houden. 'Deze samenwerking is er zodat er altijd Amerikanen en Russen in het ruimtestation aanwezig zijn '. Volgens hem blijven de twee landen dit de komende jaren ook samen doen.

Rusland trok zich bijna terug

Toch is het project vanwege de oorlog bijna niet doorgegaan. De vorige directeur van Roscosmos, de Russische tegenhanger van de NASA, zei eerder dat Rusland zich terug zou trekken uit het project en dat het ISS misschien wel op de Verenigde Staten neer zou storten. Volgens Van den Berg is er van de oorlog in de Oekraïne is onder de ruimtevaarders weinig te merken. 'Astronauten en kosmonauten werken goed samen'.

De missie heeft als doel een aantal medische en andere wetenschappelijke experimenten uit te voeren. 'Een experiment is gericht op het kijken hoe organen die vanuit stamcellen ontwikkeld zijn zich gedragen zonder zwaartekracht,' zegt Van den Berg. 'Dat kan belangrijk zijn voor de medische wetenschap op aarde'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen