Wetenschap16 nov '22 13:13

Eerste beelden maancapsule van de aarde

Auteur: Julian Verbeek

Artemis I is met succes gelanceerd en capsule Orion is onderweg richting de maan. Dit is voor het eerst in jaren dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een missie naar de maan uitvoert.

De Orion-capsule is uit de baan van de aarde geraakt en onderweg naar de maan, waarna de capsule weer terug naar aarde zal gaan. De capsule vervoerde geen mensen, enkel een mannelijke en twee vrouwelijke poppen met sensoren, die de impact van de reis op het lichaam monitoren.

(Twitter NASA)

Als deze missie slaagt zal Artemis II, de volgende missie, met menselijke bemanning een rondje om de maan en terug kunnen maken, zo vroeg als 2024. Hierna is het doel van Artemis III om te landen op de maan, om onder andere de eerste vrouw op de maan te zetten. Om uiteindelijk astronauten op Mars te zetten, zal naar verwachting nog minstens tien jaar duren.

Bericht gaat verder onder deze tweet.

Lekkage

De lancering werd aanvankelijk vertraagd vanwege technische problemen. Ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg bij sterrenwacht Sonnenbergh zegt dat het probleem lag bij 'de tankslang' voor vloeibare waterstof die 'lekkage blijft geven'. Omdat er slechts een 'launch window' was van twee uur, moesten de problemen snel worden opgelost om vertraging van enkele dagen te voorkomen. Dat is uiteindelijk gelukt.

De herintroductie van het maanprogramma van NASA is ondanks enige vertraging een succes geworden. 'Het was waanzinnig om te zien. Het was zo helder, zo lawaaiig, je kon het voelen', aldus astronaut Jessica Meir die is geselecteerd voor een toekomstige Artemis-vlucht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen