Wetenschap31 mei '23 15:15Aangepast op 2 jun '23 13:18

Unicum: NASA spreekt openlijk over ufo's

Auteur: Lotte van Coevorden

Ruimtevaartorganisatie NASA houdt vandaag een top waarin wordt gesproken over UAP's, ofwel Unidentified Aerial Phenomena. Het is voor het eerst dat er openlijk gesproken wordt over niet-identificeerbare vliegende objecten. 'De openheid over deze onverklaarbare fenomenen van de Amerikaanse staat is nieuw', zegt Ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg van Sterrenwacht Sonnenborgh Utrecht.

'Deze NASA-top is de top van de wetenschap. Zestien wetenschappers uit allerlei verschillende disciplines zijn aanwezig en er zal ook een astronaut aanwezig zijn. Op die manier laten ze zien dat ze het graag wetenschappelijk willen onderzoeken', stelt Van den Berg. De bijeenkomst is live te volgen voor iedereen die erin geïnteresseerd is.

Volgens Van den Berg wordt deze top georganiseerd, 'omdat NASA en de Verenigde Staten willen kunnen begrijpen wat ze zien. Ook hetgeen ze niet gemakkelijk kunnen verklaren. Is het een vliegtuig, of gewoon iets wat op een natuurlijke manier te verklaren valt, of is het een vijandelijke aanval? Uiteindelijk wil je weten wat je ziet boven je eigen grondgebied.’

Lees ook | NASA deelt beelden van enorme zwarte gaten: 'Kunnen opgebouwd zijn uit miljarden sterren'

‘Ze hopen met deze top duidelijk te maken welke gegevens en data er zijn en hoe mensen zelf data kunnen aanleveren. Het doel is om de sfeer van geheimzinnigheid die eromheen hangt, weg te halen’

Vroeger werden filmpjes van UFO's automatisch gekoppeld aan buitenaardse technologie en vliegende schotels van andere planeten, stelt Van den Berg. 'NASA en de Amerikaanse defensietop hebben een nieuwe term gelanceerd. Hoewel UAP niet helemaal lekker bekt, hopen ze in ieder geval dat het minder verband legt met buitenaardse technologieën.'

Ruimtevaartorganisatie NASA organiseert vandaag een top waarin wordt gesproken over niet-identificeerbare vliegende objecten.
Ruimtevaartorganisatie NASA organiseert vandaag een top waarin wordt gesproken over niet-identificeerbare vliegende objecten. (ANP / Science Photo Library)

Meer openheid voor publiek

Of de menselijke obsessie met buitenaards leven door meer openheid gaat worden weggenomen, is nog niet duidelijk. 'Wel is de openheid over deze onverklaarbare fenomenen van de Amerikaanse overheid nieuw. Ze hopen met deze top duidelijk te maken welke gegevens en data er zijn en hoe mensen zelf data kunnen aanleveren. Het doel is om de sfeer van geheimzinnigheid die eromheen hangt, weg te halen', zegt Van den Berg.

'Van de zomer komt er een rapport. Daarvoor willen ze het publiek betrekken met vragen en antwoorden. Je mag stemmen op vragen uit een lijst en de vragen met de meeste stemmen zullen uiteindelijk worden beantwoord', aldus Van den Berg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen