Zakendoen14 dec '17 12:15

Topman DSM stoort zich aan kortetermijnvisie aandeelhouders

Auteur: Judith Laanen

De focus die aandeelhouders hebben op de korte termijn is zorgelijk. Dat zegt Feike Sijbesma, topman van voedingsingrediëntenontwikkelaar DSM.

Bestuursvoorzitter van DSM Feike Sijbesma.
Bestuursvoorzitter van DSM Feike Sijbesma. (Foto ANP)

'Het is vreemd dat je ergens het aandeelhouderschap van kunt claimen: 'ik ben de baas en bezit dit', maar niet de verantwoordelijkheid voor de lange termijn neemt. Dat doet u thuis ook niet, denk ik', zegt de bestuursvoorzitter in BNR Zakendoen.

'Een bedrijf wil geen aandeelhouders die overactief worden'

Elk beursgenoteerd bedrijf kan geconfronteerd worden met activistische aandeelhouders als ze andere opties zien, weet ook Sijbesma, want in 2014 wilde activistische aandeelhouder Third Point dat DSM zich zou opsplitsen. 'Een bedrijf wil geen aandeelhouders die overactief worden, het bestuur en het bedrijf zou dat moeten zijn', zegt hij. Hij hoopt dat de financiële wereld de korte en de lange termijn in de gaten blijft houden. Nu de zaken er zo goed voor staan bij DSM ligt een eventuele splitsing inmiddels weer op tafel, vertelt Sijbesma.

De overheid wil een bedenktijd van 250 dagen invoeren voor overnames. Daar zitten volgens Sijbesma ook weer voor- en nadelen aan. Aan de ene kant haalt dat volgens hem de jachtigheid uit een mogelijke overname, aan de andere kant hoop je als bedrijf ook niet dat er heel lang een donkere wolk boven je hoofd hangt en je lam slaat, zegt hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen