Zakendoen23 jan '18 12:06

Nederland is een betaalapp rijker: Payconiq

Auteur: Judith Laanen

Na België en Duitsland wordt betaalapp Payconiq, ontwikkeld door onder meer ING en de Rabobank, nu in Nederland gelanceerd. De eerste 20.000 klanten kunnen volgens CEO Guido Vermeent hun portemonnee vanaf nu thuis laten en 'online, onderling en onderweg' betalen.

Betalen in Nederland verloopt eigenlijk al heel soepel. Als je geld van iemand krijgt stuur je nu een Tikkie, of een betaalverzoek via WhatsApp. In veel winkels kun je al contactloos betalen met je smartphone. Bij Payconiq heb je door betaling met QR-codes geen kaartlezer meer nodig, vertelt Vermeent. Die krijg je te zien in het uitchecksysteem en op de online webpagina, waarna je ze bevestigt en hebt betaald. Payconiq wil ook je telefooncontacten integreren zodat je geen rekeningnummer meer hoeft in te voeren bij betalingen.

De app wordt gratis, het verdienmodel is gebaseerd op betaling voor transacties: 12 cent voor online, 6 cent voor winkeliers. Betaalverzoeken blijven gratis.

Payconiq in gesprek met supermarkten en winkelketens

De app is ontwikkeld door ING, Rabobank, SNS, ASN, Regiobank. ABN Amro deed eerst ook mee maar trekt zich toch terug, volgens Vermeent om zich te focussen op eigen projecten. De app is in gesprek met andere banken over deelname. In België zijn 45.000 winkels aangesloten. In Nederland is Payconiq in gesprek met grote supermarkten en winkelketens om ze bij de app aan te laten sluiten, vertelt Vermeent.

Gerelateerde artikelen