Zakendoen15 feb '18 15:01

Jan Timmer (Philips) is 'verwoed Europeaan'

Auteur: Judith Laanen

Het belangrijkste inzicht dat Jan Timmer, oud-topman van Philips, over wilde brengen was het belang van Europa. 'Ik ben verwoed Europeaan en trots op wat Europa heeft bereikt met de gemeenschappelijke markt. Ik zie daar groot voordeel in.'

Jan Timmer, president en voorzitter van de raad van bestuur en Groepsraad van Philips, luistert aandachtig toe tijdens de presentatie van de jaarcijfers van zijn concern.
Jan Timmer, president en voorzitter van de raad van bestuur en Groepsraad van Philips, luistert aandachtig toe tijdens de presentatie van de jaarcijfers van zijn concern. ( ANP)

In de jaren negentig was hij als topman van Philips niet weg te slaan uit de Nederlandse kranten: Jan Timmer, de man die aan de basis stond van de modernisering van de Eindhovense trots. Nu is hij weer even terug in de schijnwerpers met zijn biografie: Die man van Philips.

Machtsblokken

Terugblikkend op zijn tijd bij Philips vindt Timmer de gemeenschappelijke markt van Europa een groot goed. Dat de Amerikanen veelvuldig azen op grote Europese bedrijven, is volgens Timmer een slechte ontwikkeling. Hij ziet drie machtsblokken: de VS, China - gesteund door Japan en Zuid-Korea - en Europa. Daarbij zijn de Amerikanen aan het winnen en laat Europa zich volgens hem niet genoeg gelden. 'Die denken in machtstermen, voor hen is economie ook macht. In 2000 werd De Strategie van Lissabon aangenomen, een actieplan van de EU met een looptijd van tien jaar. 'Nou, dat was wat, want daar stond in dat Europa het meest kennisintensieve deel zouden worden', zegt Timmer daarover.

'We mogen best een vuist laten zien'

Maar hij lijkt niet overtuigd van het Europese economische succes. 'Kort gezegd: we praten veel, maar doen het niet. Hoe manifesteert zich dat? Het is met het digitale tijdperk in een grote versnelling gekomen. De enige partij die de VS naar de kroon kan steken en daarmee bezig is, is China.' Om die reden zegt Timmer ook 'groot aanhanger' te zijn van de Deense Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager. Zij tikt 'de Amerikaanse grootbedrijven' volgens Timmer op de vingers en zegt: 'dit kan niet in Europa'. 'We zijn veel te lang timide geweest. We zijn een markt van 500 miljoen mensen. We mogen best een vuist laten zien in het machtsspel.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen