Zorg30 mei '16 07:53Aangepast op 30 mei '16 08:59

Roep om harde maatregelen tegen medicijntekorten

Auteur: BNR Webredactie

Apothekers, artsen en patiëntenorganisaties willen harde maatregelen tegen medicijntekorten. De belangenorganisaties willen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg strenger toeziet op voorraden van medicijnfabrikanten.

ANP
ANP

Maar ook groothandels, apothekers en huisartsen moeten erop toezien dat medicijnvoorraden niet te klein worden, stelt Patiëntenfederatie NPCF.

Daarnaast pleiten de organisaties voor een automatisch signaleringssysteem. 'Dat hoeft niet voor elk pilletje of drankje dat verstrekt wordt, maar je kunt dat best voor een aantal cruciale geneesmiddelen beter in de gaten gaan houden, als het gaat om grote hoeveelheden patiënten of bijvoorbeeld om een bijna-monopolie: een situatie waarin eigenlijk maar één medicijn voor die aandoening gebruikt wordt. Dat maakt het ook heel erg kwetsbaar', zegt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie NPCF.

Zij herinnert aan het recente tekort aan schildkliermedicijn Thyrax, waardoor 350.000 Nederlandse patiënten gedupeerd waren. 'Wij vinden wel dat anderen in de keten ook in de gaten moeten houden hoe het zit met de voorraden, want dit mag echt niet meer voorkomen.'

Reactie PvdA
De PvdA laat in een reactie weten voorstander te zijn van 'een meer proactieve opstelling van de inspectie'. 'Fabrikanten en groothandels moeten voldoende voorraden aanhouden. Dit is vanuit de Geneesmiddelenwet ook verplicht gesteld. De IGZ moet dit handhaven en hier scherper op inzetten. Er is al een commissie geneesmiddelentekorten actief, maar deze heeft tot nu toe nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Het is om die reden belangrijk dat de minister in actie komt.'

Gerelateerde artikelen