Zorg31 mei '16 06:42Aangepast op 31 mei '16 10:13

Aantal Q-koorts-doden drie keer hoger

Auteur: BNR Webredactie

Q-koorts is veel dodelijker dan gedacht. Er zijn niet 26, maar 74 mensen aan overleden, schrijft het Brabants Dagblad.

ANP
ANP

Het gaat om patiënten met een chronische variant van q-koorts. Zij zijn na de uitbraak van de epidemie in 2007 de levende bacterie in hun lichaam met zich mee blijven dragen. Mensen die de levende bacterie bij zich dragen, kunnen ernstige hart- en vaatproblemen krijgen. Het merendeel van de chronische patiënten komt uit Brabant.

Ziekenhuizen hebben inmiddels een database met 430 chronische patiënten van wie er 65 aan de chronische variant zijn overleden; 9 anderen overleden aan acute Q-koorts.

Bert Brunninkhuis van Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts, zegt niet verrast te zijn over het bijgestelde dodental. 'Maar nu het bevestigd wordt, is het toch wel weer een mokerslag en maakt het je toch weer behoorlijk lam even, en ook wel boos, ja.'

Sluipmoordenaar
Het nieuwe sterftecijfer, dat nog verder kan oplopen, wordt 20 juni toegelicht tijdens een conferentie op het Brabantse Provinciehuis. In het Brabants Dagblad van vandaag komt Annemieke de Groot van Q-support er al over aan het woord; Q-support adviseert en begeleidt Q-koortspatiënten. Artsen moeten er volgens De Groot alert op blijven dat Q-koorts lang als sluipmoordenaar actief blijft. Met de juiste behandeling kan voorkomen worden dat chronische Q-koorts fataal uitpakt.

Brunninkhuis wijst op het risico van mensen die wel besmet zijn, maar nog niet ziek zijn geworden. 'Die kunnen alsnog ziek worden, en die worden ook af en toe ziek. Zij zitten met die bacterie in hun lijf en als dat niet herkend wordt door de dokters, of het wordt niet behandeld, dan gaan die mensen onherroepelijk dood.'

Aan een besmetting hebben daarnaast honderden mensen het vermoeidheidssyndroom QVS overgehouden. Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan worden overgedragen. Vanaf 2007 nam in Nederland het aantal besmettingen sterk toe, via geiten en schapen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen