Zorg7 jun '16 22:09Aangepast op 8 jun '16 08:31

Beroepsverboden in de zorg in vijf jaar meer dan verdubbeld

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal zorgverleners dat de afgelopen vijf jaar is geschrapt uit het BIG-register is meer dan verdubbeld ten opzichte van de vijf jaar daarvoor. Dat blijkt uit de registergegevens die BNR heeft opgevraagd.

Foto ANP
Foto ANP

Tussen 2006 en 2010 waren er 28 zogeheten doorhalingen in het BIG-register, dat de bevoegdheid van zorgverleners vastlegt. In de vijf jaar daarop waren dat er 65. Dit jaar zijn er tot nu toe drie beroepsverboden uitgedeeld. Een doorhaling is de zwaarste maatregel die een tuchtrechter kan opleggen. Zorgverleners mogen hun beroep dan niet meer uitoefenen.

De cijfers per jaar (peildatum 7 juni 2016):


Geen duidelijke verklaring voor stijging
Een duidelijke verklaring voor de sterke stijging is er niet. Wel speelt mee dat de inspectie tegenwoordig sneller een klacht indient bij een tuchtcollege. Die hardere lijn is een aantal jaren geleden ingezet.

Volgens hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen speelt waarschijnlijk ook mee dat de gang naar de tuchtrechter bekender en gemakkelijker is geworden. Doordat er een aantal grote zaken in de publiciteit zijn geweest weten mensen dat dit een pad is dat bewandeld kan worden. Er zijn bovendien meer gespecialiseerde advocaten die zich hier op richten.

NPCF: cijfers goed voor patiëntveiligheid
Patiëntenfederatie NPCF is blij dat de inspectie er meer bovenop zit. Dat is volgens de club goed voor de patiëntveiligheid. ‘Hopelijk zijn de cijfers een afschrikwekkend signaal voor de beroepsgroep', zegt een woordvoerder.

Gerelateerde artikelen