Zorg15 jun '16 08:02Aangepast op 20 jul '16 09:42

Verzekeraars vorderen 0,5 miljard terug

Auteur: Sam de Voogt

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar voor het vijfde jaar op rij een hoger bedrag aan declaraties teruggevorderd bij zorgaanbieders. In totaal ging het om 505 miljoen euro.

Foto: ANP
Foto: ANP

In bijna alle gevallen ging het om vergissingen. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij Zorgverzekaars Nederland. Het aantal terugvorderingen stijgt al sinds 2011. Vergissingen betreffen verkeerd ingevulde declaraties of behandelingen die teniet zijn gedaan, maar waarvoor toch gedeclareerd is door de zorgverzekeraar. Ten slotte zijn er nog de situaties waarin een patient volgens de verzekeraar met een andere - lees: goedkoper - behandeling geholpen zou zijn.

In ziekenhuizen gaat het het vaakst fout: 63 procent van alle terugvorderingen gebeurde daar. Van het resterende deel vonden de meeste vorderingen plaats bij de Geestelijke Gezondheidszorg: 30 procent.

2 procent fraude
In maar 2 procent van de declaraties die zorgverzekeraars controleerden ging het om fraude; een bedrag van elf miljoen euro. Daarmee is het aantal fraudegevallen gedaald. Een jaar eerder declaraties geconstateerd, vorig jaar dus 11 miljoen. De meeste fraude wordt volgens de verzekeraars gepleegd met de de pgb-regeling.

Verzekeraars controleren tegenwoordig ook vooraf. Daardoor werden in 2015 in totaal 2,4 miljard euro aan onterechte declaraties voorkomen. In totaal werd er in 2015 voor 41 miljard euro gedeclareerd voor de basisverzekering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen