Polio binnenkort misschien voorgoed uitgeroeid
Met een beetje geluk is de ziekte polio binnen een paar jaar verleden tijd. Het komt alleen nog voor in Pakistan en Afghanistan en daar zijn op dit moment nog maar zeventien gevallen bekend.
Rolf Luyendijk is hoofd van het water- en sanitatieprogramma van Unicef. Volgens Luyendijk is polio bijna verleden tijd: 'Vorig jaar waren er nog 76 gevallen van polio. Dit jaar nog maar zeventien. Dat is ontzettend goed.' Het is niet gemakkelijk om de ziekte in de kiem te smoren. Het komt voor in een gebied dat wordt bewoond door verschillende bevolkingsgroepen en waar de Taliban heel actief is. Luyendijk: 'Het is een moeilijk gebied qua veiligheid en qua toegang'.
Kinderverlamming
Polio staat ook wel bekend als kinderverlamming. Het kan ook bij volwassenen voorkomen, maar meestal zijn kinderen slachtoffer van de ziekte. De verlamming treedt meestal binnen een dag op en het is niet te behandelen. 'Als dat een arm of een been is dan werkt dat niet meer. Maar als het je longen zijn dan ga je vrij snel dood', aldus Luyendijk.
De oplossing zit volgens Luyendijk in betere hygiëne en schoner sanitair. 'Het virus wordt uitgescheiden via je ontlasting. Het verspreidt zich vervolgens via slecht afvalwater. Dus je handen wassen om polio en andere ziektes te bestrijden is ontzettend belangrijk.'
Latrine
De meeste mensen in Pakistan en Afghanistan doen hun behoefte nog op een latrine. Volgens Luyendijk is dat niet veel meer dan een gat in de grond met een huisje eromheen. 'Een keer in de twee weken wordt de latrine geleegd en wordt het als mest verspreid over landbouwgrond. Dat is bloedlink.' Het team van Luyendijk probeert een andere manier, waarbij de ontlasting eerst zes maanden in de grond blijft, te promoten. 'Dat is een betere methode.' Toch is er nog zo'n vijftien procent van de bevolking die zijn behoefte in het wild doet.
Unicef probeert ook deze mensen bewust te maken dat latrinegebruik en een goede hygiëne beter zijn. Volgens Luyendijk heeft het wassen van je handen met water een zeep een nog grotere impact op het voorkomen van ziektes dan een goede, schone drinkwatervoorziening. 'Als wij op vakantie gaan zijn we altijd vreselijk bang voor het drinkwater. Maar mensen hebben vaak wel hun veilige drinkwaterbronnen gevonden. Ze weten waar ze wel en niet ziek van worden. Dat is nog niet optimaal maar sanitatie en hygiëne zijn zo veel meer belangrijk', legt Luyendijk uit.