Te lang achter elkaar doorgaan werkt fouten en verkeerde beslissingen in de hand. Daarnaast is het schadelijk voor de patiëntveiligheid, zeggen de twee vooraanstaande medisch-hoogleraren.
‘Er is onvoldoende bewustzijn over de schadelijke gevolgen van vermoeid opereren of andere medische handelingen’, zegt Klein. Volgens de hoogleraar is er sprake van een ‘oude cultuur’ op de ziekenhuiswerkvloer. De oplossing zit ‘m volgens Klein in ‘het gesprek met elkaar aangaan’.
Wat het bewustzijn niet erg bevordert is dat de schade bij patiënten als gevolg van een oververmoeide arts moeilijk aantoonbaar is, zegt Klein. ‘Het is lastig om een oorzakelijk verband aan te tonen tussen een vermoeide arts en een patiënt die pas drie weken na de operatie overlijdt’, zegt hij.
Ook staan ziekenhuizen nog niet erg te springen om de vernieuwende ideeën van Klein en zijn collega. Het zou een te dure aangelegenheid worden als roosters moeten afwijken van de 24-uursdiensten. Maar daar is Klein het niet mee eens: ‘Bij grote groepen specialisten kan het dienstschema makkelijk veranderd worden. Je kunt bijvoorbeeld ook samenwerken met specialisten uit andere ziekenhuizen’.