Zorg19 jul '16 14:56

'Van Rijn heeft imagoschade aangericht'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Koepelorganisatie van verpleeginstellingen ActiZ vindt het jammer dat staatssecretaris Van Rijn veel imagoschade heeft aangericht met zijn lijst van elf zorginstellingen die ondermaats zouden presteren. De lijst van Van Rijn blijkt achterhaald te zijn.

Foto HH/Phil Nijhuis
Foto HH/Phil Nijhuis

Volgens Bernadet Naber van ActiZ heeft de inspectie zelf ook al aangegeven dat er een verouderde lijst is gebruikt. Het is haar niet duidelijk waarom een lijst uit maart van dit jaar openbaar is gemaakt. ‘Wij vinden het heel jammer omdat is gebleken dat een aantal zorginstellingen die op die lijst staan ook na die tijd nog zijn bezocht door de inspectie en veel verbeteringen hebben doorgevoerd.’

Volgens de inspectie zelf was het openbaar maken van de lijst een wens vanuit de politiek. Volgens Naber heeft de lijst ertoe geleid dat er veel imagoschade is aangericht. Daarnaast betreurt de organisatie de onrust die is ontstaan bij de cliënten van de verpleeghuizen en hun familie.

Verschillende zorginstellingen die op de lijst staan hebben gezegd juridische stappen te overwegen tegen Van Rijn, maar ActiZ wil daar nog niet aan beginnen. Naber: ‘Wij hebben afgesproken dat we direct na de zomervakantie gesprekken gaan voeren met het ministerie, de staatssecretaris en de inspectie.’

De koepelorganisatie vindt het op dit moment vooral belangrijk om waardering te uiten aan alle medewerkers van de zorginstellingen en om de onrust bij de cliënten en hun familie weg te nemen. ActiZ is daarom de actie ‘Ik waardeer je’ gestart.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen