Zorg5 aug '16 09:04Aangepast op 5 aug '16 13:29

Dezelfde behandeling, hetzelfde ziekenhuis, verschillende kosten

Auteur: BNR Webredactie

De kosten van dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kunnen maar liefst 30 procent verschillen, afhankelijk van de zorgverzekeraar van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek van Independer.

Foto ANP
Foto ANP

Een onverwachte en opvallende uitkomst, zegt Sharon Gerritsen van Independer: ‘Je gaat er niet van uit dat je er als patiënt rekening mee moet houden bij welke verzekeraar je zit als je naar een ziekenhuis gaat. Vaak weten mensen vooraf niet wat een behandeling gaat kosten. Dat is raar, want heel veel kosten moet je wel zelf betalen.’

Ziekenhuizen en verzekeraars zijn niet transparant
‘Bij 10 ziekenhuizen zagen wij verschillen', vertelt Gerritsen. 'Die zijn niet altijd even groot, maar ze zijn er wel degelijk. Het is nu heel moeilijk om dit los te krijgen van verzekeraars en ziekenhuizen. Daar zijn ze beiden niet transparant in. Wij willen daarom graag die data hebben, zodat de verschillen inzichtelijk gemaakt kunnen worden.’

Gerritsen vindt het lastig een schuldige aan te wijzen voor de grote onderlinge verschillen. ‘Je ontkomt er bijna niet aan. Ieder jaar zijn er nieuwe onderhandelingen. Ik vind het wel kwalijk dat de afspraken niet bekend worden gemaakt. Want zo kan je als consument nooit de juiste keuze maken’, besluit Gerritsen.

Beide partijen zijn schuldig
Volgens Michiel Verkoulen, zorgeconoom bij Zorgvuldig Advies, hebben beide partijen schuld aan de grote verschillen. ‘Sommige zorgverzekeraars zijn beter in onderhandelen. CZ is van oudsher groot in Brabant, daar zullen ze steviger kunnen onderhandelen. Daarentegen is Menzis weer heel groot in Oost-Nederland’, legt Verkoulen uit.

‘Daarnaast hebben ziekenhuizen ook een bepaalde macht’, vervolgt hij. ‘Sommige ziekenhuizen hebben hun zaakjes nu eenmaal beter op orde dan anderen. Een patiënt weet niet wat een ziekenhuis gaat vragen voor een operatie, dus hoog tijd dat daar transparantie in komt’, aldus Verkoulen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen