Zorg15 aug '16 06:32Aangepast op 15 aug '16 08:40

Hulp aan mensen met schuld vaak niet in orde

Auteur: Koos Tervooren

In vier op de vijf gemeenten kunnen mensen niet in beroep als ze ten onrechte worden afgewezen voor schuldhulpverlening. Ook krijgen veel mensen geen individuele beoordeling.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht onder meer dan 200 gemeenten.

Volgens Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht, worden er veel mensen uitgesloten. 'Mensen die een koophuis hebben en mensen die in scheiding liggen kunnen geen beroep doen op schuldhulpverlening.' En dat mag niet volgens de wet.

Als je wordt afgewezen heb je een brief nodig waarin staat: 'wij wijzen u af vanwege uw koophuis.' Daarmee kun je gratis naar de Commissie beroep en bezwaarschriften. Maar veel mensen ontvangen die brief niet, en moeten dan een advocaat inschakelen. Mensen met schulden hebben daar het geld niet voor en schuldhulpverlening tegen betaling is verboden.

Geschrokken

Pvda-Kamerlid Keklik Yücel is erg geschrokken. Iedereen die bij de gemeente aanklopt moet volgens haar direct geholpen worden. 'Je doet dat niet voor niks.' Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten uitsluitingsgronden gebruiken. Ook daar schrikt Yücel van. 'Dat mag helemaal niet.'

Volgens de gemeenten gaat er heel veel tijd zitten in afwijsbrieven. Dat is volgens Yücel geen excuus. 'Als het niet kan, dan zijn er altijd andere manieren om iemand te helpen. Bijvoorbeeld via budgetbeheer.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen