Zorg2 sep '16 12:57

Ook Kerkrade in de ban van Dupont-gif

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Niet alleen in Dordrecht, maar ook in Kerkrade zijn Dupont-werknemers tientallen jaren lang blootgesteld aan het gevaarlijke oplosmiddel DMAc.

De Dupont-fabriek in Dordrecht. Foto: ANP.
De Dupont-fabriek in Dordrecht. Foto: ANP.

Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Medewerkers van Dupont zijn al sinds 1986 blootgesteld aan het gif. Om er na al die jaren achter te komen of die blootstelling heeft geleid tot ziektes, is volgens Aalt Bast van de Maastricht University lastig te zeggen. ‘In het lichaam meten of die stof aanwezig is, kan na zoveel jaar niet meer. Het is hopen dat er blootstelling is gemeten in de lucht of dat er nog urinemonsters zijn', vertelt de hoogleraar toxicologie.

Een andere optie is volgens Bast om te kijken naar statistische gegevens zoals in Dordrecht, waar 33 vrouwelijke werknemers allemaal problemen hadden bij de geboorte van hun kind. ‘Dan wordt het heel aannemelijk. Als je kunt vaststellen waar in het fabricageproces mensen zijn ingezet en wat de blootstelling is geweest, dan kun je statistisch met een zekere mate van waarschijnlijkheid dat aanwijzen. Maar het is niet zo makkelijk om dat na zo’n lange tijd nog te doen’, besluit Bast.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen