Zorg6 sep '16 06:05

Consumentenbond verzamelt zorgkosten

Auteur: BNR Webredactie

De Consumentenbond gaat in samenwerking met de Open State Foundation de kosten van verschillende ziekenhuisbehandelingen verzamelen op een website. Dit doen ze omdat ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) volgens de bond onvoldoende respons geven op oproepen tot openheid.

Foto: Hollandse Hoogte/Werry Crone
Foto: Hollandse Hoogte/Werry Crone

De bedoeling is dat uiteindelijk alle ziekenhuisprijzen van Nederland worden verzameld op de site. Consumenten kunnen hun rekeningen delen en ook vergelijken met de landelijk gemiddelde prijzen. 'Mensen moeten in staat zijn een geïnformeerde en vrije keuze te maken voor een zorgaanbieder of zorgverzekeraar', zegt Arjan El Fassad, directeur van de Open State Foundation, waarmee de Consumentenbond samenwerkt in dit initiatief.

Niet alle verzekeraars en ziekenhuizen houden de boeken gesloten. Een verzekeraar en een handvol ziekenhuizen zegt nu mee te willen werken maar dat is nog onvoldoende, stelt de Consumentenbond.

Overigens blijven alle ingevulde gegevens volledig anoniem. Persoonsgegevens zullen niet worden gevraagd of verwerkt. Zo blijft de privacy volgens de Consumentenbond gewaarborgd.

Het is niet voor het eerst dat de tarieven van ingrepen openbaar worden gemaakt. Begin vorige maand zette zorgverzekeraar CZ al de tarieven voor ingrepen op hun site. De verzekeraar was van mening dat hun klanten mogen weten wat een ingreep kost.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen