Zorg19 sep '16 23:31Aangepast op 20 sep '16 07:46

IVF op je 50e: medisch en ethisch verantwoord?

Auteur: BNR Webredactie

Voordat de maximale leeftijd voor IVF omhoog kan naar 50 jaar, moet er eerst een maatschappelijk debat komen. Dat zegt Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Erasmus universiteit Rotterdam, tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Minister Schippers van Volksgezondheid overweegt de maximale IVF-leeftijd te verhogen naar 50 jaar. De gynaecologen zien, mede naar aanleiding van hun onderzoek, medisch gezien geen bezwaar tegen die leeftijdsverhoging. 'Fysiek zal het wellicht weinig problemen opleveren', beaamt Buijsen. 'Maar wanneer een kind de leeftijd van volwassenheid bereikt wanneer een vrouw 70 is... Zijn de belangen van een kind daarmee gebaat?'

50 is het nieuwe 45
Volgens Jasper Smeenk van de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen is het tijd voor een verhoogde IVF-leeftijd. 'Wij denken dat met de toegenomen levensverwachting en medische mogelijkheden een oudere moeder moet kunnen.' De vereniging ziet dat vrouwen soms uitwijken naar het buitenland, omdat de IVF-leeftijd daar wel hoger ligt dan 45.

De ene vrouw is de ander niet
Smeenk en Buijsen zijn het over één ding eens: naar iedere vrouw moet individueel gekeken worden. 'Je moet niet doen of iedereen op 50-jarige leftijd zwanger moet worden. Daar gaat een goede afweging van tevoren aan vooraf', vindt Smeenk.

Gerelateerde artikelen