Zorg3 okt '16 19:03

'Mondhygiënist krijgt financieel belang'

Auteur: BNR Webredactie

Als het tekort aan tandartsen wordt aangevuld met mondhygiënisten, zoals minister Schippers heeft voorgesteld, zal er meer geld worden gestoken in het vullen van gaatjes. Dat zegt Erwin Berkhout, tandarts en radioloog bij opleidingscentrum ACTA in Amsterdam.

Foto: ANP
Foto: ANP

Bij de ACTA worden zowel tandartsen als mondhygiënisten opgeleid. Mondhygiënisten moeten misschien kleine gaatjes gaan vullen, om dat andere grote gat te vullen: het tekort aan de tandartsen. De Tweede Kamer praat vandaag over dit plan van minister Schippers van Volksgezondheid. Verslaggever Martijn de Rijk ging op controle bij Berkhout.

'De mondhygiëniste krijgt een financieel belang. Er is dan minder geld voor preventie. In de opleiding wordt er veel samengewerkt tussen mondhygiënisten en tandartsen. De mondhygiëniste zorgt voor preventie en als er dan gaatjes zijn, dan grijpt de tandarts in.'

Tijdens de opleiding

Een derdejaars studente van de opleiding Mondzorgkunde vindt het geen probleem om gaatjes te moeten vullen: 'Als ik goed opgeleid word door mijn onderwijsinstelling, zou ik het graag willen leren in theorie en in de praktijk'. De ernst van een gaatje wordt de studenten van de opleiding Mondzorgkunde overigens niet geleerd, vertelt Erwin Berkhout. 'Niet alle gaatjes hoeven altijd behandeld te worden. Sommige gaatjes kun je echt beter door een tandarts laten behandelen.'

Uit onderzoek van de Associatie Nederlandse Tandartsen bleek dat de meeste Nederlanders niet zo happig zijn op zijn op het nieuwe plan. 90 procent heeft liever dat niet mondhygiënisten, maar de tandarts de behandeling uitvoert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen