'Artsen moeten beter luisteren'
Vier op de tien patiënten van een specialistisch arts heeft het idee dat ze niet gehoord worden. Ze krijgen geen keuze voorgelegd of er wordt te weinig aandacht gegeven aan de persoonlijke situatie van de patiënt. Dat concludeert patiëntenfederatie NPCF na een onderzoek onder 4600 patiënten.
Het is niet de eerste keer dat de NPCF dit ziet, zegt directeur Dianda Veldman. 'Het gaat wel steeds beter, artsen zijn zich meer bewust van het belang van communiceren’, vind Veldman.
Drie vragen
Veldman geeft toe dat de patiënt ook een eigen verantwoordelijkheid heeft voor het verbeteren van de communicatie. ‘Maar het is niet altijd makkelijk om gehoord te worden als je zoveel medische informatie over je heen krijgt uitgestort.’ Daarom komt de NPCF met drie vragen die je altijd aan een arts of medisch specialist kan stellen:
- Wat zijn de mogelijkheden?
- Wat zijn van die mogelijkheden de voor en nadelen?
- Wat betekent het voor mijn persoonlijke situatie?
‘Deze drie vragen maakt samen beslissen voor arts en patiënt beter mogelijk’, aldus Veldman.
Professioneel luisteraar
Het Radboud Universitair Medisch Centrum heeft zelfs een professionele luisteraar in de arm genomen om de communicatie tussen patiënten en arts te verbeteren. Veldman juicht alle maatregelen om de communicatie te verbeteren toe, maar een profesionele luisteraar inschakelen is misschien wat overdreven: ‘Vooral oudere artsen zouden nog wel een opfriscursus communicatie kunnen gebruiken. Zij zijn daar minder in opgeleid dan de jongere artsen.’