Zorg31 okt '16 16:23

Asscher: 'Vijf dagen ouderschapsverlof niet genoeg'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Als het aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt dan krijgen vaders van pasgeboren baby’s langer vaderschapsverlof. Asscher zei dat vanmiddag in reactie op een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de combinatie van werk, leren en zorg.

Foto Sabine Joosten/HH
Foto Sabine Joosten/HH

De minister vindt dat er veel meer balans moet komen tussen privé en werk. Onder Asscher is het vaderschapsverlof al uitgebreid van twee naar vijf dagen, al is dat volgens de minister nog te weinig.

Kleine verbeteringen

Asscher zegt dat hij de afgelopen jaren stapje voor stapje verbeteringen heeft doorgevoerd. 'Er is meer mogelijkheid om iemand te verzorgen die ziek is. Er is meer ouderschapsverlof. Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik denk dat er meer nodig is om Nederland echt een modern land te laten zijn waar werk en privé normaal is als combinatie.'

Jaar onbetaald verlof

De SER adviseert dat een jaar onbetaald verlof voor zowel mannen als vrouwen belangrijk is tijdens het eerste jaar van een zuigeling. 'Daar zit wel wat in. Nederland is een van de landen waar we onze kinderen het snelst naar de crèche brengen. Dat is emotioneel heel moeilijk. Dat heeft ermee te maken dat we dat zo vroeg doen. Als je nou in dat eerste jaar meer verlof geeft, aan vaders en aan moeders, dan is denk ik daarna de verdeling van werk en zorg tussen beide partners makkelijker en dan kun je een goede band opbouwen met je kind', licht Asscher toe.

Practice what you preach

Zelf brengt de minister zijn kinderen elke ochtend naar school. Asscher zegt dat voor geen goud te willen missen, ook al kost het aardig wat energie om zijn kroost goed gekleed en verzorgd naar school te brengen. 'Dan is vervolgens een gewone werkdag relatief makkelijk.'

Het adviesrapport van de Sociaal-Economische Raad kunt u hier in zijn geheel teruglezen.

Gerelateerde artikelen