Zorg3 nov '16 07:40Aangepast op 3 nov '16 08:40

Tekort aan reumamedicijn dreigt

Auteur: BNR Webredactie

Het Reumafonds waarschuwt dat er op korte termijn een tekort aan het medicijn sulfasalazine dreigt. Daarmee dreigen 16.000 patiënten die het middel krijgen in de problemen te komen.

Een vrouw met vergroeiing aan de handen als een gevolg van reuma. Foto ANP
Een vrouw met vergroeiing aan de handen als een gevolg van reuma. Foto ANP

Er zijn al patiënten die het medicijn structureel niet kunnen krijgen, volgens het Reumafonds. In eerste instantie waren er leveringsproblemen tot oktober, maar die zijn onlangs verlengd tot maart. Volgens Martin Favié, voorzitter van branche-vereniging voor generieke geneesmiddelen BOGIN, is er sprake van problemen met productie en een tekort aan grondstoffen.

Patiënten die zonder het medicijn komen te zitten kunnen twee dingen doen: stoppen met het middel of overstappen op een ander medicijn. En daar zit volgens het Reumafonds het probleem. 'Reumamedicatie is maatwerk', zegt Sija de Jong, manager patiëntenbelangen. het duurt vaak jaren totdat de juiste afstelling is gevonden.'

Volgens de BOGIN zullen de problemen meevallen, omdat een fabrikant op korte termijn met een nieuwe grote voorraad van sulfasalazine op de markt komt. Dat zou binnen enkele weken moeten gebeuren. Tot die tijd is er volgens de branchevereniging genoeg voorraad bij groothandels en apotheken.

'Onacceptabel'

Het Reumafonds is desondanks van plan het probleem aanhangig te maken bij de betrokken partijen, onder wie ook minister Schippers van Volksgezondheid. 'Dit is een aantasting van onze standaard zorg', zegt De Jong. ' Dit is echt onacceptabel.' Favié is het daarmee eens: 'We willen een meldpunt opzetten waar fabrikanten kunnen aangeven dat er leveringsproblemen zijn. Zo kunnen we sneller naar een oplossing zoeken voordat het serieus wordt.'

Sulfasalazine is een reumaremmer die ontstekingen remt, en ook wordt gebruikt door mensen met de ziekte van Crohn. Omdat het middel weinig bijwerkingen heeft wordt het ook veel gebruikt door zwangere vrouwen.

Gerelateerde artikelen