Zorg7 nov '16 14:08

Beeldbellen is uitkomst voor huisartsen

Auteur: Kay Rutten

De arts laten meekijken via de mobiele telefoon scheelt voor twee derde tot driekwart van de patiënten een bezoekje aan de huisarts. Dat zegt huisarts Laurens Simonis uit Almelo die een proef deed met beeldbellen.

Foto: HH/Flip Fransen
Foto: HH/Flip Fransen

Het beeldbellen wordt vooral gebruikt voor verwondingen, zwellingen en huidklachten. Maar ook om samen met de thuiszorg te overleggen over de toestand van een patiënt. 'We zijn nu twee maanden bezig met deze proef en het loopt hartstikke goed', zegt huisarts Laurens Simonis enthousiast. Tot nu toe gebruiken ze het beeldbellen vooral in de avond en in het weekend overdag. 'Ongeveer twee derde tot driekwart van de patiënten hoeft hierdoor niet naar de huisartsenpost te komen.' Beeldbellen kan de patiënt via een app op de smartphone.

Geruststellen

Het voornaamste wat de arts kan doen via het beeldbellen is het geruststellen van de patiënt. Heel veel patiënten hoeven niet naar een arts maar twijfelen hierover toch. 'Als je op google je symptomen opzoekt heb je vaak de ergste ziektes, het voornaamste is dan dat een arts even mee kan kijken', zegt Simonis. Volgens de huisarts zijn de patiënten positief en verrast dat het zo kan. 'Wat vooral als positief wordt ervaren is dat onze post zo met de tijd mee gaat.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen