Zorg8 nov '16 13:41

CZ verhoogt zorgpremie met 7,5 procent

Auteur: Kay Rutten

De maandelijkse premie van de basiszorgverzekering van zorgverzekeraar CZ gaat volgend jaar met 7,90 euro omhoog naar 112,85 euro per maand. Dat is een stijging van 7,5 procent.

Foto: HH/Niels Wenstedt
Foto: HH/Niels Wenstedt

Volgens CZ is dat nog niet de helft van de werkelijke stijgende kosten. De overige 12,35 euro vult CZ aan uit de eigen reserves. 'Meer van onze overreserve inzetten voor 2017 zou heel onverstandig zijn. Dan moet onze premie het jaar erop, in 2018, met meer dan 20 procent omhoog', zegt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren.

Blijvende stijging

De reden voor de kostenstijging is volgens CZ de verruiming van het basispakket door minister Edith Schippers. Daarnaast zijn er ook duurdere medicijnen beschikbaar gekomen in het basispakket. Volgens CZ zal het niet bij deze prijsstijging blijven en gaat de basisverzekering elk jaar met zo'n 3 tot 4 procent omhoog. Vorig jaar gebruikten de zorgverzekeraars hun reservers al om de kostenstijging in de hand te houden. Ook toen waarschuwden zij dat de stijging van de premiekosten zou doorzetten.

DSW

Eind september presenteerde zorgverzekeraar DSW traditiegetrouw als eerste de premie van het nieuwe jaar. DSW liet toen zelfs een premiestijging zien van 10 procent. Dit leidde tot geschokte reacties van patiëntenfederaties. De raming van de regering op Prinsjesdag, een stijging van 3,50 euro, lijkt niet in de buurt te komen van de werkelijkheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen