Zorg10 nov '16 06:09Aangepast op 10 nov '16 13:04

'Of ik interesse had in een kanker-risicotest'

Auteur: Karlijn Meinders

Het Belgische bedrijf Gendia dat voor veel Nederlandse vrouwen de NIPT-test uitvoert, gebruikt persoonlijke medische gegevens voor commerciële doeleinden. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Verslaggever Hugo Reitsma sprak met een moeder die hierdoor op ongepaste wijze werd benaderd.

Foto: HH/Frank Muller
Foto: HH/Frank Muller

Vrouwen die invullen dat er kanker in de familie voorkomt, worden maanden - soms jaren - na de test benaderd voor een preventieve kanker-screening. Die test kost 359 euro. Hiermee overtreedt dit Belgische commerciële laboratorium de Nederlandse en Europese privacywetgeving, zo zeggen gezondheidsrechtexperts en juristen tegen BNR.

Annemarie uit Amstelveen deed drie jaar geleden een NIPT-test omdat haar gynaecoloog haar dat aanraadde vanwege een risicovolle zwangerschap. Een paar dagen geleden kreeg ze een mail van Gendia met als titel in grote letters: 'De nieuwe kanker risicotest'.

Ongepaste reclame

'Toen ik destijds langs ging bij Gendia voor een intakegesprek met de directeur, heb ik verteld dat mijn vader prostaatkanker heeft gehad en mijn moeder darmkanker', legt Annemarie uit. 'Dat vond hij een enorm risico voor mij. Toen zei hij eigenlijk al dat ik bijzonder veel kans had om ook kanker te krijgen. Dat vond ik niet gepast. Daar zat ik daar natuurlijk niet voor.'

Annemarie schrok van de mail die ze vervolgens drie jaar later kreeg. 'Er staat in: op het NIPT-aanvraagformulier gaf u aan dat in uw familie borst- en/of darmkanker voorkwam. Gendia biedt u nu een nieuwe kanker-riciscotest aan die screent op de meest erfelijke risico's voor kanker.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen