Zorg11 nov '16 18:32Aangepast op 11 nov '16 18:53

Miljoenen minder bezoeken aan huisarts dankzij Thuisarts.nl

Auteur: Kay Rutten

De website thuisarts.nl van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) heeft ervoor gezorgd dat er 12 procent minder consults bij de huisarts nodig zijn.

Foto: ANP/Piroschka van de Wouw
Foto: ANP/Piroschka van de Wouw

Dat geldt voor zowel telefonische consults als korte huisartsbezoekjes. Dat meldt de NOS. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum en het NHG blijkt dat er jaarlijks 8 miljoen consults minder plaatsvinden. Het onderzoek is gepubliceerd in de British Medical Journal. Het onderzoek vond plaats tussen 2009 en 2014.

Thuisarts.nl bestaat sinds 2012 en heeft maandelijks ongeveer 1,6 miljoen unieke bezoekers.

Meer onderzoek

'En nu ligt het aantal pageviews al op vier miljoen per maand', zegt hoofdonderzoeker en hoogleraar e-health Niels Chavannes van het LUMC. 'Dat betekent waarschijnlijk dat nog meer mensen afzien van een kort consult bij de huisarts.' Volgens de hoogleraar kan men eenvoudig uitrekenen dat de besparing miljoenen euro's zal opleveren. Toch houd hij nog een slag om de arm. 'Je zou natuurlijk nog wel moeten onderzoeken of mensen die nu afzien van een bezoek aan de huisarts daardoor later niet ernstigere klachten oplopen, voor je echt uitspraken kunt doen over kosteneffectiviteit.' Meer onderzoek is daarom nodig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen