Zorg17 nov '16 09:49Aangepast op 17 nov '16 11:15

'Vaccineren is nog steeds nodig'

Auteur: Kay Rutten

Het aantal ouders dat twijfelt aan het nut van vaccinaties groeit. En die twijfels blijven niet beperkt tot de Bible Belt, ook hoogopgeleide stedelingen zijn steeds sceptischer over vaccinaties. Het RIVM stelt nu 2 miljoen euro beschikbaar om die twijfels weg te nemen.

Foto: HH/Bas de Meijer
Foto: HH/Bas de Meijer

Lucy Smit, jeugdarts en oud-bestuurslid van AJN Jeugdzorg, heeft wel een verklaring voor het toenemende aantal ouders dat twijfelt. 'We willen steeds bewuster gezond leven. Er wordt heel veel geschreven over eten en bewegen, dit is ook een element dat daarbij hoort. Dat je heel bewust met je gezondheid aan de slag gaat.' En ook het internet speelt hierbij een grote rol. 'Er is ongelofelijk veel informatie op internet waar feiten en indianenverhalen door elkaar lopen. Dan is het lastig om daar onderscheid tussen te maken.'

Nut van vaccineren

Maar zo benadrukt Smit, vaccineren is nog steeds nodig. 'We reizen tegenwoordig veel meer over de wereld en mensen komen ook steeds meer naar ons toe. Die nemen ziektekiemen mee, soms van ziektes die hier al lang niet meer voorkomen.' Tot nu toe blijven veel kinderen wel immuun voor ziektes doordat er genoeg andere kinderen wèl gevaccineerd zijn. 'Dat noemen we groepsimmuniteit. Maar als dat percentage kinderen dat wel gevaccineerd is onder een bepaalde grens zakt, dan heb je de kans dat ziektes weer de kop opsteken', zegt Smit.

Polio

Zo is er gisteren voor het eerst sinds 2002 in Europa iemand overleden aan polio. Het gaat om een 12-jarig jongetje uit Oekraïne, zo melden Oekraïense media. Moeten ouders niet gedwongen worden om hun kinderen te vaccineren? 'Ik denk niet dat boos worden of dwingen helpt. Ik luister naar de zorgen van ouders en probeer die zorgen weg te nemen. Je overtuigt iemand niet met wetenschap als diegene daar niet in gelooft. Boos op die mensen worden helpt niet, je moet ze op hun eigen gronden overtuigen', vindt Lucy Smit.

Gerelateerde artikelen