Zorg17 nov '16 17:55

Van Rijn wil personeelsnorm voor verpleegzorg

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) wil volgend jaar een personeelsnorm voor verpleeghuizen instellen. Dat maakte hij bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer over de verpleeghuiszorg.

De staatssecretaris kondigde ook aan vanaf 1 januari 'eenduidigheid over aan welke kwaliteitseisen verpleeghuizen moeten voldoen' te willen hebben. Daarbij gaat het onder meer over brandveiligheid, medicatieveiligheid, hygiëne en dus of er voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig is.

'Weten wat er van ze verwacht wordt'

Van Rijn hoopt met de nieuwe maatregelen de kwaliteit van de zorg snel te verbeteren: 'De inspectie gaat op basis van de nieuwe eisen controleren. Toch moet de verbetering niet plaatsvinden omdat de inspectie langskomt, maar omdat de sector zelf weet wat er van ze verwacht wordt.

Van Rijn reageerde in het debat onder meer op een manifest dat was opgesteld door schrijver en columnist Hugo Borst. Hij stelde vorige maand een manifest op met tien verbeterpunten voor de verpleeghuiszorg. Volgens Van Rijn is het manifest 'omarmd door nagenoeg alle partijen'. Dat zou volgens de staatssecretaris het proces van nieuwe maatregelen versnellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen