Zorg6 dec '16 22:30

Draagmoederschap is nog steeds weg vol risico's in Nederland

Auteur: Mark Hulstein

Advocaten, draagmoeders en stellen die zelf geen kind kunnen krijgen zijn het allemaal eens: er moeten snel betere regels komen voor draagmoederschap in Nederland.

Foto: Hollandse Hoogte/Robin Utrecht
Foto: Hollandse Hoogte/Robin Utrecht

Nu lopen zowel wensouders als draagmoeders grote juridische risico's. Een advies over dit politiek gevoelige onderwerp wordt woensdagmiddag gepresenteerd aan minister Van der Steur.

'De meeste stellen wijken uit naar het buitenland omdat in Nederland de mogelijkheden vrij beperkt zijn om een draagmoeder te vinden', zegt Jo-An van de Tol, advocaat bij FAM. 'Omdat Nederland zegt dat degene die het kind baart, automatisch de juridisch moeder is bij de geboorte. Als ze getrouwd is, wordt haar echtgenoot ook automatisch de juridisch vader van de baby. Het kind heeft dan dus niet de Nederlandse nationaliteit', legt Van de Tol uit.

Kinderbescherming

Dat is een lastig probleem om op te lossen. Zo moet er van tevoren toestemming worden gevraagd bij de Raad van de Kinderbescherming om de baby in je eigen gezin op te nemen. 'Doe je dit niet, dan pleeg je een strafbaar feit.' Maar als dat gebeurd is, ben je er nog niet als ouder. Het kind moet dan nog naar Nederland. En de ambassade kan het paspoort voor de baby bijvoorbeeld weigeren als er vragen zijn over de herkomst van het kind. 'Dus met een kind dat juridisch niet aan jou verwant is, moet je de reis naar Nederland zien te maken. Dat is heel spannend.'

Als je dan in Nederland bent, is het nog niet gedaan. Er begint dan een adoptieprocedure van een jaar. Pas na dat jaar kan de rechter de adoptie uitspreken. Vooraf is er echter geen garantie dat het lukt.

Procedure

Pauline van Berkel is een Nederlandse draagmoeder. Ze beaamt dat er inderdaad niets geregeld is in Nederland. 'Het is alleen maar vertrouwen. tot het rond is moet het van beide kanten alleen maar van vertrouwen komen', zegt ze. 'Het duurt nu anderhalf jaar voordat een adoptie van een draagmoederschap helemaal rond is. Dat is veel te lang, dat is nergens voor nodig en heeft niemand wat aan.'

Het rapport van de staatscommissie Herijking Ouderschap, onder leiding van Aleid Wolfsen, wordt woensdag om 13.15 aangeboden aan minister Van der Steur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen