Zorg19 dec '16 16:42

1 op de 5 collega's koerst af op burn-out

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Van je collega’s balanceert 1 op de 5 op het randje van een burn-out. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Oorzaak: werknemers hebben te weinig vrijheid.

HH/David Rozing
HH/David Rozing

44 procent van de werknemers zegt geen of weinig vrijheid te hebben in het werk. Volgens stresscoach Suzan Kuijsten is het belangrijk dat collega’s de signalen van een naderende burn-out leren te herkennen. ‘Wat opvalt is dat mensen opeens heel kortaf reageren en als je ze iets vraagt is het heel vaak teveel’, vertelt Kuijsten. ‘Het is nooit één signaal, maar het is een hele reeks aan signalen bij elkaar. Dat moet de alarmbellen doen rinkelen’, vervolgt ze.

Wijs collega op hoge mate van stress

Daarnaast is het van belang om collega’s te wijzen op hun hoge mate van stress, omdat mensen met stressklachten hun eigen klachten helemaal niet herkennen. ‘Onder invloed van die stresshormonen krijg je de neiging om het gaspedaal nog wat verder in te trappen. De rem is als het ware kapot. Bij een overbelast stressmechanisme heb je geen reflecterend vermogen meer. Daarom zou ik het zeker benoemen bij die collega’, raadt Kuijsten aan.

Taboe op stress

In dat geval is het wel belangrijk om je collega op de juiste manier aan te spreken. ‘In alle eerlijkheid: mensen die stress ervaren, voelen zichzelf toch altijd wel een beetje de zwakke broeder. Er heerst nog een taboe op. Het is dus heel ingewikkeld om dat gesprek aan te gaan.’

Wat collega’s in ieder geval kunnen doen, is samen ontspannen. ‘Stress is het probleem niet, dat is een misvatting. Stress is geweldig. Het helpt ons in situaties van nood en het laat ons topprestaties leveren. Het gebrek aan voldoende ontspanning zorgt dat we in de problemen komen’, besluit Kuijsten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen