Primeur in UMC: sensor in ader om hartfalen te monitoren
Een primeur in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Daar hebben artsen voor het eerst in Nederland een sensor in een ader aangebracht. Het is een nieuwe manier om patiënten met hartfalen te monitoren.
De minisensor moet de bloeddruk van de patiënt meten. Dankzij deze nieuwe behandeling verwachten artsen dat er 37 procent minder patiënten met hartproblemen zullen worden opgenomen. De sensor is bedoeld voor mensen met ernstige hartfalen, vertelt cardioloog Folkert Asselbergs. ‘Bij mensen met hartfalen is de knijpkracht van het hart fors verminderd. Daardoor houden ze vocht vast en moeten ze continu worden opgenomen in het ziekenhuis om te ontwateren’, legt Asselbergs uit.
Geen vervanging van de pacemaker
De sensor is echter geen vervanger van de pacemaker. ‘Een pacemaker is er namelijk om er voor te zorgen dat een trage hartslag sneller gaat. De sensor is juist om te bepalen of mensen teveel of te weinig vocht vasthouden.’ En daarmee corrigeert de sensor niet, maar is het enkel een meetapparaat. ‘Hij heeft geen actieve behandelwerking. Maar door het te meten, kunnen doctoren sneller ingrijpen’, zegt Asselbergs.
De volgende stap is volgens Asselbergs dat patiënten zelf kunnen monitoren hoeveel vocht ze bij zich dragen. ‘Op dit moment kijken wij daar zelf nog naar. Ik voorzie wel een stap twee. Als het veilig en doelmatig werkt, moeten we de controle weer teruggeven aan de patiënt’, besluit hij.