
Jon Schaefer, directeur van MediQuest, zegt op BNR dat de wachtlijsten de laatste tijd oplopen, net als de onderlinge verschillen hierin tussen ziekenhuizen. Was het verschil in de gemiddelde wachttijden per regio begin 2014 nog een week, tegenwoordig is dat twee weken. De wachttijd is afhankelijk van de concurrentie, specialisatie van ziekenhuizen en de capaciteit die men beschikbaar heeft. Er lijkt geen relatie te bestaan met de bevolkingsdichtheid in bepaalde regio's.
Schaefer: 'Je ziet dat met name specialismen voor maag-darm-leverziekten, oogheelkunde, pijnbestrijding en allergologie sterk groeien en lange wachttijden kennen, terwijl, als je een oncologische aandoening hebt of ergens voor chirurgische ingrepen terecht moet, je eigenlijk vrij snel terecht kunt. Daar zien we grote verschillen.' Voor patiënten is het gevolg dat ze soms verder moeten reizen voor een bepaalde behandeling om een kortere wachttijd te hebben.
Zorgverzekeraars
Cees Sterk, lid van de Raad van Bestuur van de Zuyderland Ziekenhuizen in Zuid-Limburg, bevestigt dat de wachtlijsten oplopen. 'Het is niet zo'n grote stijging, maar toch wel een stijging. En ik heb het idee dat dat komt doordat zorgverzekeraars behoedzamer zijn met het afspreken van plafonds, en dat, denk ik, de zorgvraag door de vergrijzing geleidelijkaan stijgt.' Sterk legt uit dat verzekeraars hun premie berekenen aan de hand van plafonds aan de zorg die zij bij ziekenhuizen inkopen. 'Daar zit de laatste jaren wat spanning op tussen enerzijds voldoende zorg inkopen, wat ook een verantwoordelijkheid is van de zorgverzekeraars, en het erover onderhandelen met ziekenhuizen.'
Wachttijden poliklinieken per regio
De hier weergegeven wachttijden (in weken) zijn gemeten in het vierde kwartaal van 2016.
Bron: MediQuest