Juridisch12 jan '17 07:15Aangepast op 12 jan '17 12:53

Artsen financieren strafzaak tegen tabaksindustrie

Auteur: Sam de Voogt

Voor het eerst bemoeit een artsenvereniging zich met een rechtszaak tegen de tabaksindustie. De Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) financiert een aangifte van advocate Bénédicte Ficq.

Ficq deed in september namens longkankerpatiënte AnneMarie van Veen aangifte van poging tot moord of doodslag en valsheid in geschrifte tegen de vier grootste tabaksproducenten van Nederland. Het is aan het Openbaar Ministerie om te besluiten de tabaksproducenten definitief te vervolgen.

De NTvG draagt een ton bij aan de zaak, een unicum voor een artsenvereniging. 'Wij denken dat de boodschap die deze rechtszaak uitdraagt belangrijk is voor Nederland', zegt NTvG-voorzitter Willem Mali.

Doelbewust

Ficq en Van Veen menen dat de producenten doelbewust stoffen aan sigaretten hebben toegevoegd om mensen zo snel mogelijk verslaafd te krijgen. Dat zouden ze in de wetenschap doen dat meer dan de helft van de verslaafden komt te overlijden door een ziekte die het gevolg is van het roken van sigaretten. Via de website www.sickofsmoking.nl probeerden Van Veen en Ficq zoveel mogelijk medestanders te vinden. Daar hebben ruim 17.000 mensen hun steun betuigd aan Van Veen.

Mali: 'Wat de rechtszaak eigenlijk duidelijk maakt, is dat de sigaret een heel geavanceerd product is dat bewust gemaakt is om patiënten verslaafd te maken en langdurig te laten roken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen