Zorg8 feb '17 06:27Aangepast op 8 feb '17 09:50

Met een klein sneetje naar de spoedpost

Auteur: Jolijn Mes

Een verkoudheid, verstuikte enkel of spierpijn. We gaan steeds vaker met niet-spoedeisende klachten in de avond en in het weekend naar de dokter. De Landelijk Huisartsenvereniging LHV wil dat er wordt ingegrepen.

HH/Peter Hilz
HH/Peter Hilz
Huisarts Adrie van der Born. Foto: BNR
Huisarts Adrie van der Born. Foto: BNR

Uit een onderzoek van de LHV blijkt dat driekwart van de huisartsen klaagt over de hoge werkdruk op de huisartsenpost. Zeventig procent van de artsen probeert zelfs om één of meer diensten te verkopen aan waarnemers om zo onder de diensten uit te komen.

De kern van het probleem ligt bij de patiënten. Die komen namelijk te vaak met niet-spoedeisende klachten zoals een verkoudheid naar de huisartsenpost in het ziekenhuis. De artsen van dienst moeten daardoor teveel consulten doen, waardoor ze minder toekomen aan de echte spoedeisende gevallen. Dokter Adrie van der Born ziet het vaak: 'Er komen mensen die 's ochtends door hun enkel gaan, daar de hele dag mee rondlopen en dan 's avonds gezien willen worden. Die zitten dan tussen mensen met heftige buikklachten waar je prioriteit aan zou willen geven. Als mensen zich meer realiseren: spoed is voor spoed, dan zouden wij meer aandacht hebben voor de echte spoedpatiënten.'

De LHV wil nu maatregelen. Zo zou een aanpassing in het systeem moeten bepalen of iemand naar de post mag komen. Dit protocol is vastgesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap, maar zou niet streng genoeg zijn. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen