Zorg8 feb '17 12:02Aangepast op 8 feb '17 13:37

'Huisartsenzorg is nog twintigste eeuws'

Auteur: Benjamin Harmsen

De Landelijk Huisartsenvereniging LHV vindt dat er iets gedaan moet worden aan patiënten die zonder spoedeisende klachten naar de huisartsenpost gaan. De Patiëntenfederatie Nederland vindt juist dat de dokters zich aan deze eeuw moeten aanpassen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Veel huisartsen klagen over de hoge werkdruk die ontstaat door het overmatig gebruik van de huisartsenposten. Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV beaamt dit beeld: 'Het zijn dingen waarvan je begrijpt dat mensen er vanaf willen, maar ze realiseren zich niet dat de huisartsenpost echt voor spoed is. Het is niet een soort langere winkelopeningstijd van de huisarts.'

Volgens Dianda Veldman, voorzitter van Patiëntenfederatie Nederland, moeten huisartsen juist met de huidige tijd mee moeten gaan. 'De zorg in Nederland is geheel georganiseerd rond de huisarts,  zodat het voor de dokters handig is. Je kan tussen 8 en 5 terecht, en vaak ook alleen maar 's ochtends. Dat is niet meer van deze tijd, dat is 20e eeuws', zegt Veldman.

Lees ook: Met een klein sneetje naar de spoedpost

De huisartsen moeten mensen juist duidelijk maken dat de huisartsenpost alleen voor spoedgevallen is, vindt Ella Kalsbeek. 'Geen levensgevaar, geen ondraaglijke pijn: dan moeten we durven zeggen "u moet morgen even naar uw huisarts toegaan".' De LHV-voorzitter wil dat de protocollen worden aangepast. Want over het algemeen hebben huisartsen het volgens haar veel te druk.

Veldman vindt dat de zorg nog in de vorige eeuw zit. 'In het ziekenhuis is 24-uurs zorg, het is ook een kwestie van het organiseren. Waarom zou het alleen overdag zijn? Mensen worden niet alleen overdag ziek.' Ze maakt zelfs de vergelijking met winkels. 'Supermarkten zijn tegenwoordig tot 22 uur open, dat is ook veranderd, dokters moeten ook een beetje met hun tijd meegaan. Niemand gaat voor de lol naar de dokter.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen