Zorg21 mrt '17 07:10

Tandartsen doen zich onterecht voor als orthodontist

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Tientallen tandartsenpraktijken misleiden consumenten door zich met onjuiste benamingen voor te doen als orthodontist. Niet alle tandartsen die beugels plaatsen, mogen zich namelijk orthodontist noemen.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat 53 praktijken onterecht benamingen als MSc orthodontie dragen. Dit probleem kwam vorig jaar ook al aan het licht. Toen bleek dat er 150 praktijken zijn die de titel orthodontist voeren, maar dat in feite niet zijn. Een jaar later is het aantal praktijken dat ten onrechte deze naam draagt verminderd, maar zijn er nog steeds veel praktijken die deze misleidende titel voeren.

Meteen maatregelen nemen

Sandra de Jong van de Consumentenbond pleit voor snelle maatregelen. 'Vorig jaar hebben de verenigingen snel gereageerd met een helder protocol. We weten dat er verkeerde informatie bestaat, dat moet meteen gecorrigeerd worden. Het is aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg om daar op toe te zien', stelt De Jong.

Toch hoeft het voeren van een verkeerde titel volgens De Jong niet meteen te betekenen dat deze pseudo-orthodontisten kwakzalvers zijn: 'Het voeren van een misleidende titel zegt niets over de kwaliteit van de geleverde zorg. Het kan best zijn dat die zorg prima is, maar dan moet dat wel gebeuren vanuit de juiste functie.'

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Tandheelkunde zegt dat er inmiddels afspraken zijn gemaakt. 'Wij hebben die afspraken naar onze leden - de tandartsen - gecommuniceerd, dan weten ze waar ze aan toe zijn. En we gaan nog naar alle praktijken, waarvan er klachten zijn over onduidelijk titelgebruik, een brief heen sturen', zegt Wolter Brands van de maatschappij.

Brands zegt dat hij ook naar de inspectie zal stappen om te vragen of ze gaan handhaven. Hij hoopt dat er volgend jaar geen praktijk meer over is die zichzelf onterecht orthodontist noemt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen