Zorg31 mrt '17 12:00Aangepast op 31 mrt '17 12:18

'Herstart bevolkingsonderzoek naar cholesterol'

Auteur: Kelly Nijhof

Artsen roepen de politiek op het bevolkingsonderzoek naar cholesterol te heropenen. Dat onderzoek werd in 2003 door het ministerie van VWS voor tien jaar toegezegd, maar de stekker ging eruit toen bleek dat de opsporing op korte termijn te duur werd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Tijdens de looptijd van dit onderzoek bleek ook nog eens dat er twee keer zoveel patiënten rondlopen met deze gevaarlijke familiaire afwijking dan verwacht, zeggen internist Frank Visseren en cardioloog Janneke Wittekoek in BNR Beter. Op dit moment lopen zodoende nog steeds zo’n 40.000 mensen rond die een groot risico hebben om op jonge leeftijd een hartinfarct te krijgen.

Familiaire afwijking

'We hebben met behulp van DNA-onderzoeken 30.000 mensen opgespoord met een familiaire afwijking voor een te hoog cholesterol', zegt Wittekoek. 'Dat was een fantastische succesvolle periode. Maar helaas kwam de financiering tot stilstand.' Dat kost de maatschappij veel geld, zeggen de artsen, want tegenover de 2 miljoen euro die het bevolkingsonderzoek naar familiaire hypercholesterolemie (FH) kost, staat een aanzienlijk hoger bedrag van bijna 15 miljoen euro dat kan worden bespaard als je zevenhonderd gevallen van hartziekten per jaar kunt voorkomen.

Jonge leeftijd

Één hartpatiënt kost minimaal 20.000 euro. Dat kan al gauw oplopen tot 50.000 euro als de patiënt een operatie nodig heeft. Daarin zijn de kosten van het ziekteverzuim niet meegenomen. De kosten van een behandeling met cholesterolverlagers zijn voor een FH-patiënt niet hoger dan 100 euro per jaar. Wittekoek zegt hierover: 'Dit bevolkingsonderzoek is de meest eenvoudige manier om FH-patiënten en hun familieleden op jonge leeftijd op te sporen.'

Preventieve onderzoeken

Frank Visseren vindt dat er meer preventief onderzoek moet komen: 'Als dokter zijn we heel erg getraind en ingericht om in actie te komen als er problemen zijn. Voorkomen is beter dan genezen en als dat ergens geldt, dan is dat wel voor hart- en vaatziekten. Als je vaatproblemen krijgt zoals een hartinfarct of een herseninfarct, loop je achter de feiten aan. Je moet zorgen dat je dat voor bent en daar hebben we goede middelen voor.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen